Öppet brev från Byalaget i Sörviken.

Vy från Sörviken över Vindpark Bodhögarna norra del. Foto: SSVAB

Hej

Vi har kämpat sedan vi flyttade till Sörviken för 9 år sedan. Det började med Telias nedmontering av kopparnätet, mobiltäckningen, fiber, vindkraft och nu ytterligare vindkraftverk som SSVAB vill bygga på andra sidan  Sörvikssjön.

Vi som bor i närliggande byar störs av det buller som vindparkerna Ögonfägnaden, Björkhöjden och Stamåsen avger. Idag är vindsnurrorna 172,5 m men SSVAB vill bygga ytterligare 80 snurror på Bodhögarna (på andra sidan sjön) och 25 på Stamåsen samt ytterligare 7 på Ögonfägnaden med en höjd på 220 m. Tillståndet från början var 150 m höga vkv.

Ljudkarta av vkv runt Sörvikssjön och Fullsjön
Ljudkarta av vkv runt Sörvikssjön och Fullsjön

Både Ragunda och Strömsunds kommuner har tidigare sagt nej till höjningen. Nu har SSVAB påverkat kommunerna att gå med på höjningen. Om kommunerna inte säger ja till högre verk bygger SSVAB inte Bodhögarna och resterande parker, men bolaget gör allt för att få genom sina krav. SSVAB säger att man kommit tillrätta med ljudproblemen framför allt det lågfrekventa, men det är ren o skär lögn. Sista dagarna har det dånat ordentligt från Ögonfägnaden. SSVAB påstår att det låter mindre med högre verk. Men vad jag vet finns ingen park i Norrland med 220 m höga vkv så det går ju inte att förutse.

Ingen i byarna Sörviken, Fullsjön eller Borgvattnet visste att denna förändring var på gång förrän vi fick veta att en bussresa arrangerats av av Lungsjöns Fritidsförening i samarbete med SSVAB och Vindkraftcentrum. Bussresan från Lungsjön

På den bussresan lobbades det för höjningen av vindkraftverken. Ingen i våra byar som är drabbade av störningarna var inbjudna. Vi bybor ser denna resa som en ren mutresa. Något hände i samband med denna bussresa för efter det tvärvände Strömsunds kommun och ämnar nu säga ja till högre vindkraftverk. Det visar sig att kommunen inte kan sätta villkor. Vi anser att kommunen bör pröva vetorätten i högre instans. Ingen kommun har gjort det tidigare. Länsstyrelsen i Västernorrland anser också att kommunen ska överklaga detta till Mark- och Miljödomstolen.

Vi i Sörviken har varit i kontakt med Strömsunds kommunalråd Susanne Hansson (s) och oppositionsrådet Göran Espmark (c) och ifrågasatt detta. Med på bussresan var  kommunalråd Göran Bergström (s) från Strömsund som nu säger att han är villig att offra byborna före skatteintäkter. Politiker och tjänstemän från Sollefteå och Ragunda kommuner var också med på resan. Sollefteå kommun har tidigare sagt ja till högre vindkraftverk.

SSVAB:s argument för högre vindkraftverk har besvarats av Åke Wikström här.

Nu kommer kommunen att skicka ut en enkät till närliggande byar som kan vara bra att följa upp. Vi kommer också att ha ett möte med kommunstyrelsen under vecka 15.

Hör gärna av dig om du vill ha mer info.

Hälsningar
Eivor Frestadius för Sörvikens Byalag
Sörviken
070-5750136

 

Bilagor:

Skrivelse till Strömsunds kn 2016-03-08

MPD begäran om tillstånd av kommunerna

Uppdatering: Strömsunds kommun har kallat till ett vindkraftsmöte med boende m.fl. Alla intresserade är välkomna.  Även SSVAB och Vindkraftcentrum kommer bjudas in.

Samtidigt med inbjudan (som skickas med post på tisdag) till mötet kommer en enkät att bifogas för att få åsikter från de 370 fastighetsägarna inom 10 km radie från någon av de tre parkerna.

Ingen samordning med Ragunda kn. Dock är berörda i Ragunda också välkomna till mötet.

Tid: 19 april  kl 18.30

Plats:  Bygdegården i Görvik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.