”Det är rena dårskapen”

 Artikel i TÅ 17/10 2013 :

3834333731
Foto: Carolina Visser

”Nu tar Pansargeneralens barnbarn strid mot vindkraften i Sollefteå kommun. – Det är rena dårskapen. Men kommunen har fortfarande en chans att stoppa det, säger Helen Patton.

Helen Patton, sondotter till den legendariske pansargeneralen George S Patton och ordförande i The Patton Foundation, skräder inte orden när hon kommenterar den planerade vindkraftssatsningen i Fängsjö och Storsjöhöjden.

– All den skönhet ni har här i Sollefteå kommun är på väg att förstöras. Ni sitter på en guldgruva men inser det inte, säger hon.

– Den sorg de här vindkraftverken kommer att förorsaka är omätlig. Det finns inget sätt som det här kan göras på utan att ni kommer att ångra det.

Vindkraften är av avgörande betydelse för hennes nystartade samarbete med Farm Backsjön. De planerade vindkraftverken som ska resas strax i närheten innebär dödsstöten för konceptet: Ren natur och vildmark som bas för rehabilitering av bland annat krigsveteraner – en finns redan på plats – samt träning och personlig utveckling.

– Jag måste stänga om det blir verklighet, säger Carolina Visser på Farm Backsjön.

I ett brev till miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen vädjar Helen Patton om helhetssyn. Sollefteås satsning på handikappvänlighet, de olympiska handikappspelen Paralympics, arbetet med att rädda Resele skola och den betydande inflyttningen är några hörnstenar. Hennes nyligen inköpta hus i Resele likaså.

Huset köpte hon av James Quinlan, som i dag är bosatt i USA, driver Miami Rhythm Foundation och har planer på att starta ett internationellt musikutbyte i Sollefteå kommun.

– Området har en otrolig potential. Jag vill se mina barn och barnbarn njuta av en av jordens mest fridfulla och naturliga platser – Sollefteå kommun.

Men framför allt pekar Helen Patton med hela handen på Farm Backsjön, där Hasse Sjölund och Carolina Visser byggt upp en mångfacetterad anläggning med tystnaden och naturen som bas. Slädhundar, fiske, tulpanfestival, vildmarkscamping, åsnesafari och nu rehabilitering är bara några av alla de ben företaget står på.

– Backsjön är den enskilt största orsaken till varför vindkraft inte bör byggas i området över huvud taget, säger Helen Patton.

– De har skapat något enastående, en oas för alla som vill hitta hjärtat i det som Sverige står för. Jag kan mer än gärna hjälpa till med att förverkliga ännu mer av Sollefteås potential.

I brevet till Länsstyrelsen erbjuder hon Sollefteå stöd. Vindkraften är en kortsiktig satsning och en katastrof, det finns andra sätt att bygga upp samhället, menar hon.

– Jag hjälper gärna till, tveka inte att ringa. Jag står när som helst till tjänst för att bidra till den outnyttjade kraften i Sollefteå.

Helen Patton är inte den enda som är djupt oroad över vindkraften som är på stark frammarsch. Protester har ekat i Junsele, Näsåker, Ramsele och även från samer som har renbetesland i området.”

Text: Katarina Östholm
katarina.ostholm@allehanda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.