Hög tid för yttrande om den planerade bergtäkten i Omsjö!

sid 3 karta 001Snart går tiden ut för att protestera/yttra sig om den gigantiska bergtäkt som planeras strax bakom Kälshöjden; ca 3 km från Omsjö och Tallnäset. Bergtäkten planeras serva hela vindindustrin Fängsjö/Storsjöhöjden med över 1 000 000 ton berg och morän till betongfundament och 11 mil vägar. Under uppbyggnaden kommer täkten att ha verksamhet dygnet runt inkl. transporter.

Protesterna ska vara inskickade före den 1 nov. till

Ann-Sofie Lindberg, Länsstyrelsen Västernorrland, 87186 Härnösand
eller e-post: ann-sofie.lindberg@lansstyrelsen.se

Diarienr: 551-868-13 bör anges.

Samhällsbyggnadsnämnden i Sollefteå har ett möte den 13 nov. De kommer också att avge ett yttrande om detta ärende. Kontakta gärna Samhällsbyggnadskontoret i Sollefteå också – det är bra om de känner till vår oro innan de avger sitt yttrande.

Ansökningshandlingar bla. SCA:s miljökonsekvensbeskrivning finns här.

Uppdatering: Läs vad Mattias Ahlenhed, Junsele skriver om bergtäkten i Tallnäset/ Omsjö:  http://vastrainitiativet.se/tallnaset-2/#comment-2

Ett svar på ”Hög tid för yttrande om den planerade bergtäkten i Omsjö!”

 1. Jag tror att 2,5 ton/m^3 =400 000 m^3. Det blir ett rejält sår i naturen som inte kan döljas. Körsträckan blir också lång bullrig och dammig med stora CO2 utsläpp. Och sedan kommer den avverkade skogen för täkten att inte ta upp CO2. Vindkraftvärken lämnar mer CO2 än som avsikten är att vk skall minska CO2 utsläppen. (gäller Sverige)
  2 MW vindkraftvärk.
  Krftgator elnät = 2000 ton CO2
  3850 + 2000 = 5850 ton
  Varje vkv kan ersätta 100 ton CO2/ år
  Vkv ekonomisk livslängd 10 – 15 år Ger 1500 ton under 15 år
  10350 – 1500 ton = 8750 ton.
  Skulle inte vindkraften sättas upp minskar utsläppen >8750 ton CO2

  Gruvbrytning av malm (järn, koppar aluminium och magnetit) upparbetning till metall, tillverkning av torn och maskinrum, bearbetning av metall för torn, växellåda, generator, kullager. metall höljen, transformatorer, elektronik, kabel, turbin, oljor, frostskydds vätska, avverkad skog (15 – 20 ton CO2 / 10 000m^2 minskat upptag av CO2/ år för vägar, kabelgator och torn, sten, grustag, transporter, arbets (maskiner stenkross, katepiller, grävmaskin, högkran, vibratorvält) och återställning efter rivning (högkran, grävmaskin, styckning av turbin (riskavfall BPA) och depponi för bränning, upphuggning eller sprängning av fundament för godkänd depponi och transporter) , Vi räknar med att vind kraftverket måste arbeta > 35 – 40 år med god vind för att täcka sitt CO2 utsläpp.
  Livslängden för ett vindkraftverk är ca 14 – 20 år.
  Jag hoppas vkägaren deponerar medel för rivningen och återställning av bergtäckt och
  vindkraften så kommuninnevånarna får en ny dyrbar kalldusch.
  (Magnetit är sälsynt jordmetall och är en smutsig farlig hantering med syror och som restprodukt radioaktiva ämnen) Syrorna deponeras och bildar sjöar som förstör grundvattnet i sina hemländer Kina och Australien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.