Synpunkter från Frankrike

Synpunkter på vindkraftsexploateringen från fransk horisont:

http://france-midi.blogspot.fr/2012/04/vindkraftparker-ett-nytt-baggboleri.html

”Jag sitter och tittar ut över vår vidunderliga vy över Montagne Noire som ligger  i olika skikt av dis som en japansk akvarells luftperspektiv. Man ser några  dussin blinkande lanternor av vindkraftverk på avstånd. Man bygger ganska många  sådana i Frankrike, men på ett väldigt diskret sätt – aldrig mer än ett tiotal i  grupper och placerade på sådant sätt att dom inte dominerar landskapet.

Jag tänker osökt på en bloggvän som, troligen med ringa framgång, tillsammans  med sina grannar, kämpar för att få bevara sin närmiljö i en av Sveriges  vackraste trakter där man på känt svenska maner – storskalighet alltså – skall bygga en oerhörd vindpark på över 200! rekordhöga  vindsnurror. Om någon ens försökte göra det i Frankrike – låt säga i  Loiredalen – blev det nog ännu en revolution. Än mer passande vore det väl om  man la de 200 snurrorna i Wiesental i Oberfranken som den fine essäisten Fredrik  Sjöberg beskriver som något av det vackraste man kan finna på vår jord.  Ledningarna till konsumenterna bleve ju kortare också och miljövännerna förordar  ju, normalt sett, lokalproducerade produkter.

Jag förstår  norrlänningarnas desperation och ilska. Det var inte mer än drygt 150 år sedan  de stora skogsbolagen började med sitt ”baggböleri” och lurade av de norrländska bönderna deras  skogsmark. Sverige har också gjort sig helt oberoende av fossila bränslen för  energiproduktion, delvis genom att utnyttja Norrlands älvar och ovanpå det utgör  den norrländska malmen en av våra stora exportprodukter idag. Nu skall man  inleda ett nytt ”baggböleri” genom att skogsbolagen tillsammans med norska  storkapitalister skall förstöra ännu en värdefull norrländsk inkomstkälla – naturen och turismen – för att sälja elenergi till Tyskland. Detta gör man i  namn av miljöomsorg och genom att locka kommunerna med arbetstillfällen.

Det är väl så att det inte är så framgångsrikt att investera i vindkraft i  Tyskland där den skall användas. Vi har ju sett hur det gått för Vattenfall i  Tyskland. I Sverige är det alltid lättare att exploatera våra gemensamma  resurser. Det får mig att erinra om en av mina käpphästar, nämligen att i  Sverige är vi medborgare till för samhället, vilket jag under hela mitt liv  ansett självklart och riktigt. Sedan jag flyttat till Frankrike har jag  emellertid insett att det inte behöver vara så. Här är samhället till för  människorna och om inte samhällets makthavare inser det så ”hugger man huvudet  av dom” – åtminstone gjorde man det senaste gången.

Jag lyssnade i morse  på Ring-P1, där man diskuterade hur många ledamöter svenska riksdagen borde ha.  Både från programledaren och inringare användes uttrycket ”dom som skall  styra oss”. Har man inte missat något vad gäller demokratins principer  någonstans när man tänker så? I mitt nya land här nere i södern är detta ett  fullständigt omöjligt synsätt på relationen mellan politiker och medborgare.”

Jan Granath

Tack Jan för ditt stöd!

/ Anita Berglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.