Samebyarnas syn på vindsatsningen Fängsjö/Storsjöhöjden

I dagens TÅ finns ett reportage (tyvärr inte i nätupplagan) om samebyarnas syn på en massiv vindexploatering av Fängsjö/Storsjöhöjden. Samen Thomas Kroik Kristoffersson säger att ”de kommer inte låta sig köras över”. – ”Ska man bygga vindkraft ska man bygga industrinära och inte exploatera sönder Norrland”

Området är ett av det viktigaste renbetesområdet för två samebyar i Vilhelmina och de är helt emot en etablering av vindsnurror.  Vi omsjöbor har också kontakt med Thomas Kroik och fått samma uppfattning: samebyarna accepterar i n t e en vindindustrietablering i området. Forsca:s Lars Gustafsson däremot hoppas enligt TÅ att ”vi ska hitta en lösning som gör att vi kan samexistera”…

Uppdatering: ”Om vindkraftsbolag inte kan komma överens med rennäringen så får man hitta andra platser för att etablera vindkraft”. Det menar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=4945136

/ A. Berglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.