”Det finns ett enormt elöverskott i hela Norrland”

Tyvärr finns inte TÅ Allehandas  artikel kvar på denna hemsida. Av skäl enligt nedan. En PLUS-artikel i dagens TÅ Allehanda  (2/5 2017)

En förkortad resumé av TÅ:s artikel med Per Fahlén finns att läsa här.

———–

Jag har fått ett mail av Erik Andersson TÅ Allehanda som lyder som följer:

”Jag heter Erik Sjölander och är nyhetschef på Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. Jag skriver till den här mejladressen efter att ha hittat den under ”Kontakt” på hemsidan Vilda Västra.

På sajten Vilda Västra finns flera exempel där artiklar från Tidningen Ångermanlands nyhetssajt Allehanda.se publicerats i sin helhet utan tillstånd, till exempel ”Det finns ett enormt elöverskott i hela Norrland” och En påskhälsning från kommunalrådet Elisabet Lassen.

Tidningen Ångermanlands innehåll skyddas enligt lagen om upphovsrätt vilket bland annat förbjuder olovlig kopiering och spridning på det sätt som skett på bloggen. Innehållet skyddas även genom det användaravtal man ingår med Mittmedia när man blir Plus-kund.

Mot bakgrund av detta uppmanar jag er att snarast möjligt ta bort allt innehåll från Tidningen Ångermanland och/eller Allehanda.se på bloggen.

Hälsningar
Erik Sjölander  Deskchef”   

 

 

 

 

 

Jag har i ett svar till Erik Sjölander meddelat att jag kommer att ta bort artiklarna (två artiklar), men kommer att referera hans mail som ett svar till läsarna på hemsidan varför artiklarna tagits bort. Att TÅ Allehanda liksom övriga i Mitt media koncernen misskrediterar sina läsare genom att de flesta artiklar i deras tidningar är PLUS-artiklar verkar inte bry Mitt media koncernen ett dugg.

Den citerade artikeln fick ett stort genomslag både i Facebook och på den här hemsidan via många kommentarer och ”gillanden”. Det visar vilket nyhetsvärde artikeln hade och vi vill gärna tacka reportern Ove Öst som för första gången i TÅ Allehandas historia skrev en  granskande artikel om vindkraften. Tack Ove Öst!

Och givetvis ett stort  TACK till Per Fahlén för att du lyckades ”bryta dig in i det publika rummet” som någon skrev på Facebook.

/ Admin.

 

 

 

 

 

4 svar på ””Det finns ett enormt elöverskott i hela Norrland””

 1. Tack Per för dina rader i TÅ och tack till denna bloggsidas administratörer.

  Det tragiska är att inte tidningens egna journalister skriver och påpekar samma sak som du själv, vi kan bara undra varför. Men det bör vi kunna kräva av en tidning som tar det journalistiska uppdraget på allvar.
  En rimlig förklaring kan vara att våra svenska medier har direktiv ifrån regeringen att inte publicera sådant som går på tvärs emot den politiska agendan.
  En annan förklaring är att journalisterna har sina sympatier till vänster, d.v.s. V och MP förutom S, och därför inte skriver något som går emot partiprogrammen.

  Nu har denna bloggsida fått en uppmaning = ett hot om att ta bort din text på denna blogg därför att det är en låst artikel på Tidningen Ångermanland och därför tillgänglig endast för prenumeranter.

  Man kan tycka illa om detta och det finns det goda skäl till.

  Texten är inte formulerad av någon av tidningens egna journalister och om textförfattaren fått ersättning är oklart men viktigt. Nyhets- och deskchef för Sundsvalls Tidning (inkl. TÅ) Erik Sjölander hävdar nämligen upphovsrätt.

  Det är beklämmande, MittMedia menar att de äger en utomståendes debattartikel. Har de haft andra kostnader än korrekturläsning (om ens det) samt tryckkostnader?

  Jag kan ge MittMedia ett tips för bättre ekonomi:

  Tryck det vanligt folk tycker och själva skriver som ni får gratis. På det viset kan ni friställa de flesta anställda journalisterna och spara stora pengar. Det skulle bli en win – win situation för tidningen och dess läsare, som får läsa om folkets åsikt och samtidigt gör de sociala medierna mindre intressanta.
  Skäms på dig Eriks Sjölander och MittMedia som tar till brösttoner för en småsak. Ni borde vara positiva till att en text ni tryckt sprids över landet och vill ni tjäna slantar får ni allt bättra er och skriva det relevanta i denna debatt om vindkraften.

 2. Hej Anita. Du får väl be Per Fahlen att skriva ett liknande debattinlägg enkom för snurrigt. Då har jag svårt att tro att Mittmedia skulle ha någon talan. I min värld heter mittmedia skitmedia, tog en enkronas provprenumeration och kände inte riktigt att jag fått valuta för enkronan.

  1. Hej Rolf! Tack för tipset!
   Flera har tänkt samma idé och jag ska tala med Per om det.
   Hälsingar Anita

 3. Självklart skall inte upphovsrättsskyddat material kopieras och spridas vidare.

  Ibland kan det vara lite svårt att veta vad som är upphovsrättsskyddat material. En person som skriver en åsikt i en tidning är tillåtet att kopiera om det framgår att det är den som skrivit texten som har åsikten. Däremot om en journalist intervjuar en person som framför åsikter så är det upphovsrättsskyddat. Att åsikter personer själva skrivit är tillåtet att kopiera beror på att om man skall bemöta åsikten så är det bra att kopiera texten ordagrant för att inga missförstånd skall uppstå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.