Information om kungsörnsinventeringar

Bilden lånad från nätet.

 

Det kommer ibland funderingar och frågor hur man ska göra för att inventera kungsörn i planerade vindkraftsområden. Frekvent förekomst av kungsörn (örnbon är svåra att hitta) och andra rovfåglar (bl.a. fiskgjuse)  kan eliminera ett antal vindkraftverk och ibland helt stoppa vindkraftsprojekt i Miljöprövningen och domstolar.

ÅOF (Ångermanlands ornitologiska förening) är en viktig organisation i det arbetet. De gör årliga inventeringar i de områden som de känner till att kungsörnar finns och de rapporterar resultatet vidare till MPD/domstolar i aktuella vindkraftsärenden. Tyvärr hinner inte ÅOF alltid göra inventeringar överallt i länet; de inventerar först och främst i de områden man vet att det finns örnar och för att årligen undersöka om örnarna häckar. Inventeringarna görs främst under slutet av maj t.o.m juli när det är lättast att få se örnarna och när ungarna är flygga.

Därför finns det skäl att ibland försöka göra egna inventeringar och ffa rapportera alla rovfågels- och örnobservationer till ÅOF. Men viktigt är att inventeringarna görs på rätt sätt och under rätt tid för att inte störa en ev. häckning i området. ÅOF rekommenderar den här inventeringshandledningen – se bifogad fil.

Vid en örnobservation: markera platsen på en karta, ta gärna ett foto av rovfågeln om det är möjligt och iaktta vilken riktning örnen flyger. Kontakta ÅOF: http://birdlife.se/vart-vander-jag-mig/ Om flera observationer görs i ett område och rapporteras till ÅOF så gör ÅOF en ny inventering under lämplig tid.

inventeringshandledning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.