Insändare i TÅ Allehanda den 11 mars 2017:
Sollefteå kommun håller, 24 år försenad, på att göra en ny översiktsplan. Trots den långa handläggningstiden anser vi i föreningen ”Livskvalitet vid Fjällsjöälven” att arbetet i stort måste göras om.
Planen bör inte godkännas därför att den inte tar upp den kanske viktigaste markanvändningsfrågan i kommunen – vindkraftsexploateringen.
Vi anser med stöd av såväl länsstyrelsens yttranden som konsultrapporten från Calluna att vindkraftsutbyggnaden på ett mycket påfallande sätt utgör en riskfaktor vad gäller landskapsbilden och medborgarnas livsmiljö.
Att behandla vindkraftsfrågan utanför den heltäckande översiktsplanen är, enligt vår mening, ett taktiskt drag för att kunna fortsätta att driva igenom exploateringstillstånd utanför en korrekt demokratisk process.
Man banar väg för att fortsätta på den inslagna vägen med beslutsgångar i enlighet med den så kallade Vägledningen från april 2013. Kommunen har med stöd av denna ”vägledning” tillstyrkt tillstånd för 117 vindkraftverk i områden, som i den gällande vindplanen från 2008, utpekas som utredningsområden där endast småskaliga anläggningar eventuellt kan tillåtas.
Detta kommunstyrda mixtrande med demokratin innebar att ett stort antal människor i berörda områden berövades rätten till information och samråd, i en fråga av vital betydelse för deras livsmiljö.
Om kommunen fortsätter med att låta målsättningsfrågor och regelverk kring vindbruket leva som en blindtarm utanför den övergripande Översiktsplan (ÖP) 2016 är det stor risk att brotten mot plan- och bygglagen, PBL, och Århuskonventionen fortsätter.
Tyvärr måste vi konstatera att det finns inslag i den demokratiska processen kring framtagandet av den nya översiktsplanen som borde få berörda politiker och tjänstemän att rodna av skam.
Under samrådsprocessen presenterades ett kartmaterial där det efter många turer hit och dit framgick att bland annat Fjällsjöälvens dalgång skulle skyddas från vindkraft. Vi häpnar!
Kommunen vill skydda ett område från vindkraft där man redan tillstyrkt 40 verk.
Tragikomiskt blir det när man på kartan ser den avsmalnande kringelikrok man tvingats göra förbi den planerade Ranasjöanläggningen. Kommunen har skyddat det som redan är beslutat för exploatering och i den remsa som återstår skulle det aldrig vara aktuellt med vindsnurror, eftersom ingen vettig människa bygger nere i en dalgång.
Vårt krav är att ÖP 2016 återremitteras och läggs på is till dess den nya fördjupade vindplanen är klar att inlemmas i den övergripande planen. Vi förutsätter att processen kring vindbruket kommer att innehålla alla moment av samråd och insyn som gäller för ÖP 2016.
En rimlig konsekvens av kommunens nyvunna insikt att Fjällsjöälvens dalgång har skyddsvärde är att man snarast vänder sig till Mark- och miljödomstolen i Östersund och meddelar att en kommunal omprövning av tillstyrkandebeslutet för Ranasjöanläggningen kommer att ske.
Det gäller att göra som kommunalrådet Elisabet Lassen sagt i andra sammanhang: Tänk om, gör rätt!
CL