Öppet brev till Naturvårdsverket

Naturvårdsverket

106 48 Stockholm

Angående regelverk för lågfrekvent amplitudmodulerat ljud från vindkraftverk

Erfarenheterna från storskalig vindkraft visar att det dominerande problemet med störande ljud härrör från ett lågfrekvent amplitudmodulerat ljud. Det är en ljudtyp som är störande även vid låga ljudtrycksnivåer. Genom sin låga frekvens dämpas inte detta ljud i samma utsträckning som ljud som traditionellt förknippats med vindkraft. Detta ljud påverkar även ljudmiljön inomhus, ibland mer störande än utomhus. Vissa personer upplever att detta ljud känns i kroppen och andra så mycket att man får fysiska problem med migrän och andra effekter. Det mänskliga örat störs på stora avstånd från vindkraftverken. Störningsrapporter strömmar in från hela landet från orter som ligger upp till 5 km och mer från vindkraftanläggningar.

Dagens praxis är baserad på en annan ljudtyp och borde därför snarast modifieras. Fortsatt tillståndgivning baserat på denna praxis medför stora negativa konsekvenser för den omgivande landsbygden. En konsekvens är också ett brott mot miljöbalken.

Jag konstaterar också att ett nytt regelverk för lågfrekvent ljud inomhus har introducerats under 2015. Det baseras på Folkhälsomyndighetens allmänna råd avseende ljud inomhus ( FoHMFS 2014:13). Jag har krävt av Miljöprövningsdelegationen i Härnösand att få tillgång till de studier som bekräftar att dessa råd är framtagna efter studier av vindkraftljud som vi vet avviker från många andra ljud i samhället. Jag konstaterar att jag ej fått denna fråga besvarad.

Jag begär härmed ett besked av Naturvårdsverket i denna synnerligen viktiga fråga.

Vilka studier ligger till grund för Folkhälsomyndighetens allmänna råd rörande inomhusbuller från vindkraft?

Åke Wikström

Epost: 062310417@telia.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.