Riksdagsbeslutet att öka subventioner till förnybar energi saknar saklig grund

980

Riksdagen beslutade 21 oktober att öka subventionerna till förnybar energi, i första hand vindkraft, och att höja målet från 25 till 30 TWh. Beslutet saknar saklig grund och är i huvudsak ett resultat av långvarig desinformation från ekonomiska och politiska särintressen för att vilseleda allmänhet och beslutsfattare. Nuvarande politik medför att Sverige, till en merkostnad av hundratals miljarder, får ett elsystem med ökade koldioxidutsläpp, högre energikostnader, högre nätkostnader samt sämre tillförlitlighet och sämre stabilitet.

Återkommande hävdas i tidningar, radio och TV att svensk kärnkraft är gammal och inte kan konkurrera med solenergi eller vindkraft. Påståendet är grundlöst! Det som stänger kärnkraftverken, många renoverade till nyskick och således inte att betrakta som gamla, är svensk skattepolitik. Den senaste, enligt regeringen marginella, höjningen av straffskatten på kärnkraft ökar driftkostnaderna med cirka 20 procent.

Däremot konkurrerar svensk vindkraft med dansk och tysk vindkraft med hjälp av stora subventioner. Vindkraften måste exporteras eftersom det saknas utrymme på den svenska marknaden och Sverige får inte ens ut halva självkostnaden. Förlusten täcks av svenska elkonsumenter och skattebetalare. Trots dessa stora subventioner kräver vindkraftsbranschen ännu mer. Svensk Vindenergi menar att politikerna i Västernorrland bör underlätta för utbyggnaden av vindkraft i länets kommuner. Det kommer både att gynna klimatet och vara lönsamt för elkonsumenterna i Västernorrland.

Hur kan en utbyggnad av el som är miljömässigt sämre och mycket dyrare än den el vi redan har i överskott vara bra? Hur mycket ska politiska drömmar och okunskap få kosta landet?

Lite pikant i sammanhanget är att kommunalrådet Lassen i Sollefteå, som med rätta är upprörd över bristen på öppenhet och sakligt underlag i landstingets hantering av sjukhusfrågan, själv agerar ännu värre beträffande vindkraften. Hon verkar totalt ointresserad av medborgarnas bekymmer över miljökonsekvenserna och medverkar till att bevilja vindkraftstillstånd utan att det ens finns en godkänd ansökan. Några sakliga underlag eller konsekvensutredningar finns inte, kommunpolitikerna kan för lite och hänvisar till kommunens ansvarige tjänsteman, som vägrar att svara på frågor.

Per Fahlén

 

Ett svar på ”Riksdagsbeslutet att öka subventioner till förnybar energi saknar saklig grund”

  1. Det är inte ’endast’ subventionerna till oxomoronen ”förnybar energi” som riksdagen beslutat om, som saknar saklig grund. Det är snarare så, att de allra flesta beslut som, åtminstone nuvarande regering, fattat saknar saklig grund. Eller för den delen verklighetsförankring för att inte nämna folklig/medborgerlig förankring.

    Arma Land!
    Mvh/TJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.