Vindkraften stjäl Allemansrätten.

1013836_10203225207778874_165177671_n
Foto: Lasse Söderlund Bollnäs

 

Vindkraften stjäl inte bara tystnaden. Den stjäl nu också allas vår rättighet att vistas i naturen. Det är i den svenska grundlagen fastställt att vi skall kunna vistas i naturen utan större begränsningar. I de områden där det finns vindkraft är inte detta längre en rättighet. Risken för att träffas av isklumpar är inte bara i teorin. Kraftbolagen sätter upp stora skyltar som anger riskavstånd till vindkraftverk. Ibland stängs vägar med bommar på grund av stor risk för iskast. Samerna får löpande veckobrev var verksamheter i drift pågår med uppgift om kontaktpersoner så de kan undvika områden som kan vara extra riskabla. På något ställe har man placerat vindkraftverk invid allmän väg inom riskavstånd med resultat att kraftverket eller vägen måste flyttas. Vilken dundermiss! Dagens vindkraftverk kan kasta is upp till 400 meter och mer. Det hjälper inte om de står stilla. Is från torn som är 100-150 meter höga kan släppa is som flyger 200 meter och mer.

Ett modernt skogsbruk har sina skogsegendomar certifierade i internationella organ. SCA är således certifierat i Forest Stewardship Council, förkortat FSC. De regler som företaget måste följa för att få sina skogsegendomar certifierade är mycket strikta. När det gäller vindkraft i skog så måste man avsätta en areal på en hektar för varje vindkraftverk som reservat. Man får ej heller negativt påverka naturfolkens och lokalbefolkningens rättigheter. De arealer som direkt berörs av iskast kan uppgå till 50 hektar och mer. Lägger man därtill vägar, bergtäkter och kraftledningsggator förstår man att arealbehovet är hundrafalt större än vad FSC:s svenska regelverk anger. Denna schablon stämmer således ej med aktuella riskområdet. Tar vi med de områden som berör rennäringen så ökar den berörda arealen mångfalt. Att allemansrätten inskränks på detta vis hotar fritidsaktiviteter av alla slag inklusive jakt och naturturism och därtill hotas stora områden där man bedriver rennäring.

Byborna vid Jämtlandsgränsen samt samebyn Jijnjevaerie har nu anmält SCA till FSC för brott mot det regelverk som skall åtlydas. Vi som bevakar en rad andra projekt måste nu överväga att vidta samma åtgärder för andra områden.

/Arbetsgruppen för livsmiljö i Sollefteå

3 svar på ”Vindkraften stjäl Allemansrätten.”

  1. Allt som har med vindvansinnet att göra är bluff och båg.
    Innan vi anmälde skogsbolagen för att de bröt mot FSCs bestämmelser stod det klart och tydligt att maskiner vkv inte fick sättas upp i FSC-skogar. Efter vår anmälan tog det tre år innan FSC skrev att det var tillåtet med vkv om + om +om +om, en gummibestämmelse som kan brytas hur som helst. Så fortsätter FSC att certifiera skog även om där är vkv fotsätter att håva in pengar och skogsbolagen kan fortsätta att ta mera betalt för att de är certifierade att sköta skogen hänsynsfullt. Det här är inget annat än bedrägeri precis som allt annat som har med vindvansinnet att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.