Om jag vore kungsörn ändå!

 

Aquila_chrysaetos_USFWS

Som lokalbefolkning är man mindre värd i jämförelse med kungsörn och fladdermöss. Vore man kungsörn och hade sitt näste i någon planerad vindkraftpark så behövde man inte oroa sig för att det skulle byggas vindkraftverk i närheten.

I debatten kring vindkraft är det många frågor och funderingar som dyker upp. Själv oroar jag mig mycket över framtiden för våra små skogsbyar och då särskilt min egen trakt, skogarna runt Borgvattnet, Fullsjön och Sörviken.

Här kan man fortfarande höra tystnaden. Det är i dag en bristvara som vi borde vara mycket rädd om. I en tillståndsansökan står det till och med att ”det huvudsakliga ljudet i området är vindsus ifrån skogen.”

Om det blir som vindkraftexploatörerna vill så kommer vår trakt att fyllas av 510 vindkraftverk. I centrum av detta område kommer Fullsjön att ligga med byarna Borgvattnet och Sörviken nära inpå. Dessutom kommer nämnda byar att ha närmaste vindkraftverk på cirka en kilometers avstånd.

Många har varit positiva till vindkraftutbyggnad i tron att det skulle bli många arbetstillfällen, bättre vägar, fiber, inflyttning och att bygderna skulle blomstra som aldrig förr. Men vi kan redan nu se att det inte blivit så.

Vindkraften bidrar inte till någon utveckling i bygden utan kommer snarare att bidra till en avveckling. För vem vill bo i en vindkraftpark? Våra fastigheter kommer då också att bli helt värdelösa.

Här gjordes en studieresa till Havsnäs vindkraftpark. De vindkraftverken är 140 meter höga och här vill man bygga 220 meter. Resan var ett sätt att marknadsföra vindkraften, eller föra bakom ljuset kanske man hellre ska kalla det. Det är stor skillnad på 140 och 220 meter.

Det finns redan en polisanmälan angående buller i Fullsjön. Jag anser att bullermätningar ska loggas under lång tid, vid olika väderförhållanden, årstider och invid fastigheterna, av oberoende källor. Inte av exploatörerna själva under kort tid och på en plats som de själva väljer.

Jakten och friluftslivet kommer att påverkas i generationer framåt. Personligen tror jag att hela allemansrätten hotas. Under byggtiden är det inte tillåtet att vistas i parkerna och efteråt vill man troligen inte ens frivilligt vara där.

Utsikten i byarna Fullsjön, Sörviken, och Borgvattnet kommer att bli fulla av vitt blinkande och fast rött sken. Kyrktornet i Borgvattnet kommer att få konkurrens av 40 vindkraftverk!

Jag hoppas att Ragunda och Strömsunds kommuner stoppar ytterligare utbyggnad för att kunna utvärdera det som redan är byggt och lyssna till vad ortsbefolkningen verkligen vill. Utnyttja det kommunala vetot och tänk på oss som bor här.

Det som gjort att vi valt att bo i glesbygd kommer att raseras. Naturen, friluftslivet, allemansrätten, lugnet, ron, tystnaden, stjärnhimlen, rekreationen, smultronställena med mera.

Överetableringen (510 vindkraftverk) på ett ställe gör att man känner sig utnyttjad och utsatt för övergrepp och känslan är att hela områdets existens är hotad. Låt oss slippa de känslorna!

/ Kerstin Torgersson
Borgvattnet

Införd i ÖP den 5/11 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.