Vindkraft kan orsaka konkurs för markägare

”Vindkraftsutbyggnaden pågår för fullt. Men en sak som sällan diskuteras är ansvaret för återställandet, när ett vindkraftverk har tjänat ut efter 20-30 år. För många privata markägare kan en riktig kalldusch vänta. Miljökonsulten Martin Atterby skrev en rapport om detta på uppdrag av Energimyndigheten 2008. Han pekade bland annat på att staten måste ta ett större ansvar och ställa högre krav på vindkraftbolagen. Men rapporten väckte ingen större uppmärksamhet. ”När vi var klara med den lades den tyvärr i en skrivbordlåda”, säger Martin Atterby.” Se inslaget med Martin Atterby här:

Vindkraft kan orsaka konkurs

Kostnader för vindkraft mörkas.

”Markägare som arrenderar ut mark till vindkraftsoperatörer riskerar att bli rejält blåsta. Detta då de kan behöva stå för hela nedmonteringskostnaden, om vindkraftbolaget går i konkurs eller saknar pengar. Och detta är något som varken myndigheter eller operatörer informerar markägarna om. Det hävdar Martin Atterby, som på uppdrag av Energimyndigheten har utrett frågan. Lantbrukaren Roland Karlsson i småländska Topperyd är en av alla de bönder som arrenderar ut mark till vindkraftverk. Men att han skulle kunna behöva stå för saneringskostnaderna känner han inte till.” Se inslaget här:

Kostnader för vindkraft mörkas

En kommentar: ”Har hört att vindbolagen brukar skriva i sina arrendeavtal med markägarna att de tar hand om allt som är ovan jord. Det betyder att vindbolagen struntar i att ta hand om betongfundamenten som istället hamnar på markägarens ansvar. De hävdar att det räcker med att bila ner 30 cm och sedan täcka över resten med jord. Men detta kan knappast vara godtagbart enligt miljöbalken.” / Anders Nilsson

http://www.klimatupplysningen.se/2011/09/15/annu-dyrare-att-skrota-snurrorna/

 

debatt markägare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.