Ett rop på hjälp

På gränsen mellan Ångermanland och Jämtland pågår en gigantisk vindkraftsexploatering. Över 500 vindkraftsverk planeras med höjder upp till 220 meter höga.  Människorna i byarna ropar på hjälp!

Borgvattnet 2014-10-21

Ragunda Kommun
Strömsunds kommun
Sollefteå kommun
Länsstyrelsen Västernorrland
Länsstyrelsen Jämtland
ÖP
LT
Tidningen Land

Detta är ett rop på hjälp.

I bilagd skrivelse vill vi tillsammans i berörda byar belysa vår oro för det enormt stora vindparks-området som är under byggnation och som planeras i våra bygder. Om allt byggs kommer vi att bo i ett område med 510 vindkraftverk. Vindkraftverk med höjder på upp till 220 m. Försök att tänka Er in i samma situation. Alla byar kommer att ha närmaste vindpark på ca 1-2 km avstånd. Det är ett övergrepp på vår natur och oss människor som vill fortsätta att bo här.

Den bilagda teoretiskt beräknade ljudkartan säger en hel del. Bl.a. att man i Fullsjöns by överskrider det tillåtna ljudet på 40 dBA och ligger i farozonen i andra byar. Ändå har man tillstyrkt tillstånds-ansökningar från flera olika exploatörer.

Vi kämpar för vår överlevnad och vill bl.a. att man ska utföra loggade ljudmätningar i redan byggda parker under långa perioder, under olika väderförhållanden och årstider. Vi besöker och tillskriver därför bl.a. berörda kommuner, Länsstyrelserna och media i hopp om att få stöd i vår kamp och att man uppmärksammar vad ortsbefolkningen vill och tar hänsyn till det och lyssnar på oss.

Bygga vindkraftverk så nära som 1 km från bostäderna kommer att avfolka landsbygden i en allt snabbare takt. Allt det som gjort att vi valt att bo i glesbygd raseras. Naturen, friluftslivet, allemansrätten, lugnet, ron, tystnaden, rekreationen, stjärnhimlen, gemenskapen, smultronställena m.m. Ta inte av oss det! Vi har gjort avkall på mycket annan service bara för att vår högsta önskan är att bo kvar.

Med vänliga hälsningar

Fullsjöns Byalag
Sörvikens Byalag
Görviks Bygdegårdsförening
Torbjörn Eriksson
Kerstin Torgersson

Genom
Kerstin Torgersson

5 svar på ”Ett rop på hjälp”

 1. 1 km avstånd vindkraftverk-bostad är vansinne. Närmre än 4 km ska ej tillåtas om inte ägare blir ersatt med valfritt pengar eller ersättningsfastighet där kommunen förklarar marken som fredad från vindkraft.
  Naturen för människor och djur ska ej förstöras på detta sätt.
  Finansiering för ägare av vindkraftverk som säljer elen inom egna verksamheten som ex vis kommunala elbolag får befrielse från statlig elskatt med ca 30 öre per kW- 3 miljoner per år och verk. Dessutom i 15 år elcertifikat på 20 öre -2 miljoner per år. I dessa fall får dessa kommuner idag nästan helt gratis el som nu i Göteborgs inlopp till hamnen där Göteborgs Energi väntarbtillstånd för 15 st 200 m höga vindkraftverk. Att uppföra dessa verk och ger denna subvention som vi alla får vara med att betala till göteborgarna . Så är det i hela landet nu. Vindkraftområden i Sindsvall ägs av olika kommuner och rika sådana som ex vis Värmdö med Sandhamn segelbåtsparadiset med vind i seglen men inte i något vindkraftverk i egna kommunen !
  Energiskattebudraget ges i kraftavledning en lag som antogs 1993 och avser gårdsverk dvs enskilda mindre verk och inte hela industriområden med vindkraft. Undvi ordet park tillsammans med vindkraft och även ordet bruk. Båda orden är planterade och gödda av partierna C och MP. Tacka dom på lämpligt sätt. Dvs sympatisera ej med dom om ni vill att så viktig fråga som vindkraft ska vara synliggjort och inte dold som den nu är dvs handläggs i ej demokratisk andas. Utebliven information om Sveriges största infrastruktur som leds av staten är till skada för demokratins bevarande.
  Leonardo daVindy

 2. Det är sorgligt att skattesubventioner används för att sabotera miljön genom att bygga vindkraftverk. Den elproduktion som dessa står för behövs ju inte då vi redan idag producerar mer el än vi behöver.

 3. Använd oss som ett exempel på vad som händer när man bygger höga vindkraftverk i ett tyst område, i skogsmark, kuperad terräng. Vi kämpar för att få tillbaka en acceptabel livsmiljö, fri från psykiskt påfrestande vindkraftsljud.
  Föreningen mot Karsholms störande vindkraft
  http://www.karsholmsvindkraft.se
  Vi har vunnit en liten seger – för första gången i Sverige har en kommun begärt omprövning av ett befintligt vindkraftsvillkor. Handläggarna i Kristianstads kommun och på Länsstyrelsen i Skåne har förstått att vindkraftverken är ett stort problem, och en hälsorisk. Men räcker det hela vägen fram?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.