Omringade byar ropar på hjälp

 

safe_image”Att tvingas leva i ett område med 510 vindkraftverk är ett övergrepp och raserar möjligheterna att bo kvar. Det anser ett antal byalag och föreningar som nu vädjar om hjälp från lokala politiker.

Det handlar om ett område i gränstrakterna mellan Strömsunds och Ragunda kommun. Ett flertal större vindkraftsparker har byggts eller planeras och enligt en sammanställning som gjorts handlar det om totalt 510 vindkraftverk. De största så höga som 220 meter.

Byalagen i Sörviken och Fullsjön har tillsammans med Görviks bygdegårdsförening skrivit ett brev till kommuner, länsstyrelser och media i hopp om att kunna begränsa de skador som skulle bli följden av den kraftiga utbyggnaden.

Brevskrivarna anser att den enorma utbyggnaden kommer att leda till en allt snabbare avfolkning av bygden. Alla de saker som har gjort att folk bott kvar, trots år av försämrad samhällsservice, kommer att raseras. Befolkningen vädjar därför till makthavarna att vidta åtgärder för att begränsa skadorna.

Byalagen och föreningarna vill bland annat att Strömsunds och Ragunda kommun samarbetar i de här frågorna och kräver att opartiska konsulter ska granska exploatörernas mätresultat när det gäller bland annat buller. De anser att de ljudmätningar som har gjorts inte är tillförlitliga och bygger på teoretiska modeller mer än på verkliga förhållanden.

Brevskrivarna kräver att kommunerna inte ska godkänna fler eller högre vindkraftverk innan ordentliga utvärderingar av de redan befintliga parkerna har gjorts.

Byalagen och bygdegårdsföreningen pekar också på att fastigheterna i området kommer att minska i värde om alla vindkraftverk byggs. Många byar och hushåll ligger inom en radie av 1-2 kilometer från närmaste vindkraftverk. De ställer sig frågan vem som vill bo i en vindkraftpark.”

http://www.ltz.se/jamtland/stromsund/omringade-byar-ropar-pa-hjalp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.