Kraftledningar och vindkraft

Ett nytt samråd är på gång ang. den planerade kraftledningen mellan Storsjöhöjden/Fängsjö och Betåsen.  Det är Eon som ansvarar för denna anslutning. Kraftledningen avses att uppföras som en 130 kV luftledning med en skogsgata på ca 30-40 meter. Kraftledningsgatan berör ett flertal markägare.

Läs gärna tidigare inlägg om kraftledningen, där Eon:s konsult svarar på tillämpningen av Ledningsrätten, vilket krasst innebär expropriering dvs tvångsinlösen av skogsmark om en frivíllig överenskommelse mellan markägare och Eon inte nås. Ersättningen till markägarna är mycket, mycket liten, trots en stor naturförstörelse och virkesförlust för eviga tider. (Roger Johansson LRF  informerar om bl.a ersättningsnivåer i filmen del 2 här ) Detta är ännu en allvarlig och kränkande konsekvens av den vindkraftsexploatering som är på gång i Sollefteå kommun och vår landsända:  http://snurrigt.vildavastra.se/?p=2774

Samrådsprocessen har pågått sedan januari 2014 och har nu resulterat i ett sträckningsförslag för kraftledningen. Om du vill lämna synpunkter  eller önska mer information kontakta Mattias Montelin Eon e-post: mattias.montelin@consult.com eller tfn 010-5055032. Ev. synpunkter på projektet och ledningssträckningen önskar Mattias Montelin / Eon senast 31/10 men det brukar kunna förlängas om det behövs. Kontakta Mattias Montelin!

Kartan visar det aktuella sträckningsförslaget från Storsjöhöjden till Betåsen. Övriga bilagor och samrådsunderlag i ärendet finns på Eons hemsida: http://www.eon.se/privatkund/Produkter-och-priser/Elnat/Sakrare-elnat/Regionnat/Ny-kraftledning-till-vindkraftparkerna-Fangsjon-och-Storsjohojden/

Eon måste ansöka om tillstånd för att bygga kraftledningen hos Energimarknadsinspektionen.

Planerad kraftledning 002

Planerad kraftledning 001

 

Den 27 okt höll Sollefteå kommun kommunfullmäktige möte där bland annat vk-projektet Kärmsjön i Junsele avslogs. 🙂 Mötet handlade en hel del om vindkraft.

Ingemar Jonsson (c) gjorde ett utmärkt inlägg. Han ansåg att kommunen borde kräva att kraftbolagen lägger markledningar isf luftburna ledningar vid kraftledningsdragningar. Ett utmärkt och angeläget inlägg som Ingemar Jonsson ska ha all credit för! Vi är definitvt inte överens om vindkraft, men här gör han, enligt de flesta, en helt rätt bedömning. Jonssons inlägg finns att lyssna 3 tim. och 36 min. in i debatten.

Ca 3 tim. och 55 minuter in i sändningen diskuteras också bl.a bygdepeng och vindkraft i gårdagens Kf-möte i Sollefteå. Lyssna!

Webbutsändningen av fullmäktiges möte finns här i sin helhet:

http://videocenter.vivius.se/videos/video/2681/

/ A. Berglund

 

3 svar på ”Kraftledningar och vindkraft”

  1. Svar på artikel ovan.
    Tidningen Land Skogsland nr 43 Har en artikel ” Så agerar du vid markintrång.
    Skriven av Margareta Holmqvist Kinlund Lantmätare på LRF Konsult. ”Hon tar krafttag mot ledningsägarna”. En artikel som pekar på de viktiga delarna i kontraktet att ta ställning till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.