Sollefteå har tecknat arrendeavtal utanför gällande vindkraftsplan

3225999_2048_1365

Direktlänk intervju i SR P4 Västernorrland med Elisabet Lassen (s) och Åke Wikström: http://t.sr.se/1pKXPMx

”Nu medger kommunalrådet Elisabet Lassen i Sollefteå att kommunen hanterat flera vindkraftsärenden som inte ingått i vindkraftsplanen från 2008. Men hon säger att det är en helt annan typ av ärenden, de handlar om att kommunen är beredd att arrendera ut mark och inte något annat.

Det var Åke Wikström som i våra sändningar igår berättade att kommunen tecknat flera avtal med vindkraftsentreprenörer, bland annat gällande Kärmsjön.

Elisabet Lassen medger att det finns fyra avtal undertecknade med olika vindkraftsentreprenörer.

Men hon säger att det handlar om rena arrendeavtal som innebär att om det visar sig finnas intresse av att bygga ut vindkraft i dessa områden så är kommunen beredd att arrendera ut marken.

– Men det är långt ifrån att godkänna en etablering, säger Elisabet Lassen.

Alla ärenden ska prövas enligt de kriterier som finns och det finns inga förhandslöften i dessa ärenden, säger hon.”

Stig Edfast stig.edfast@sverigesradio.se
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5825210

2 svar på ”Sollefteå har tecknat arrendeavtal utanför gällande vindkraftsplan”

  1. Flodin, ägare till Nordanvind, skriver i sin ansökan för projektet i Kärmsjön som ej ingick i Vindbruksplanen från 2008 att Sollefteå kommun har arbetat fram en fördjupad översiktsplan ”Vindbruk i Sollefteå kommun” som antogs av fullmäktige 2008-12-15, § 155. I den fördjupade översiktsplanen är ett flertal områden
    utpekade som lämpliga för storskalig utbyggnad av vindkraft. Projekt Kärmsjö, som ligger inom Sollefteå kommun, ligger inte inom de utpekade områdena för storskalig utbyggnad för vindkraft. Dock har kommunen beslutat om en kommande revideringen av vindbruksplanen. I den tänkta planen inryms Projekt Kärmsjön. Hur kan Flodin veta att Kärmsjön kommer att inrymmas i den tänkta planen om han inte fått ett löfte eller uttalande fråm kommunledningen? Detta förklarar också att ett antal andra områden projekterats såväl av Flodin som Eolus Vind samt Kabeko. Inget företag startar en kostsam projektering utan att veta att man kan få nyttja området för storskaliga vindkraftanläggningar. Detta förfaringssätt försätter kommunledningen i en jävsituation. Vad skulle hända om man nu inte släpper fram dessa de projekt? Skadeståndskrav? Kommunalrådet säger också vid sammanträde i Kommunstyrelsen den 31 februari 2014 ”Att säga nej bara för att vi tycker att det räcker nu vore respektlöst” Detta kan också förklara varför kommunledningen konsekvent motsatt sig medborgerlig insyn i planeringen genom att ta fram en ny Översiktsplan. Det hela visar på en arrogant inställning till andra intressen än vindkraften. Den får på detta sätt en gräddfil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.