Påverkar vindkraften den lokala miljön?

http://allehanda.se/start/solleftea/opinion/1.6441766-paverkar-vindkraften-den-lokala-miljon– / TÅ 4 nov.

Rapporter från platser med vindkraft visar att den ger störningar av olika slag som påverkar både människor och natur.

Den massiva utbyggnad av vindkraft som nu är på gång i Sollefteå kommun och för övrigt i hela landet oroar allt fler människor. Rapporter från platser med vindkraft visar att den ger störningar av olika slag som påverkar både människor och natur. Det handlar bland annat om buller, risker för iskast, blinkande ljus och reflexer samt försämrade förhållanden för jakt och friluftsliv med mera. Bullerfrågan tycks vara den mest besvärande konsekvensen och där de redovisningar som lämnas i miljökonsekvensbeskrivningar sällan stämmer med vad som händer i verkligheten.

Nipakademin, en ideell organisation som verkar för ett uthålligt naturbruk, arbetar med att sprida kunskaper och erfarenheter. Nipakademin tar inte ställning för eller emot vindkraft. Nipakademins styrelse har emellertid diskuterat vindkraftens påverkan på den lokala miljön och beslutat att försöka belysa detta genom att redovisa:

* Vad vi vet från forskning om vindkraftrelaterade problem

* Vilka problemområden som inte stöds av forskning

* Rapporter från områden med vindkraft i drift

Nipakademin vill på detta sätt försöka ge en samlad bild av hur vindkraftanläggningar kan påverka den lokala miljön. Detta som ett tillägg till den information som projektörer och myndigheter står för. Härigenom ges allmänheten ett mera komplett underlag för ett ställningstagande.

Denna redovisning kommer att ske vid ett offentligt möte i Näsåker den 23 november.

Åke Wikström
Ordf. Nipakademin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.