Påverkar vindkraften vår livsmiljö?

Affisch_vindkraftmöte_nov_2013

Nipakademin inbjuder till ett informationsmöte vars syfte är att försöka belysa kunskapsläget när det gäller vindkraftens påverkan på den lokala miljön.

Informationsmötet hålles i Näsåker lördagen den 23 november kl 1300-1630 i Markusgården.

Nipakademin är en ideell organisation som bedriver kunskapsförmedling i syfte att utveckla nya verksamheter baserade på lokala förutsättningar och råvaror. Verksamheten startade 2006 och sedan dess genomfört ett tiotal seminarier och kurser.

Nipakademins styrelse har konstaterat att kunskapsläget om hur vindkraften påverkar den lokala miljön har stora brister. Seminariet kommer att belysa vad forskningen säger och peka ut områden där kunskaperna ännu är bristfälliga. Erfarenheter från orter med storskalig vindkraft kommer att redovisas.

Program

1. Introduktion, syfte och presentation av program.  Åke Wikström

2. Vad händer inom länet och Sollefteå kommun?  – Var finns vindkraft i drift, under uppförande och planerade?  Thomas Jensen Lst

3. Hur kan vindkraftinstallationer påverka miljön? Rapporter från verkligheten i olika delar av Sverige samt redovisning av inom vilka områden det saknas kunskaper.   Åke Wikström. Inbjudna från orter med vindkraft.

Följande områden kommer att behandlas

 • Buller
 • Risker
 • Ljus, reflexer och skuggor
 • Djurliv
 • Jakt
 • Turism
 • Friluftsliv
 • Skogsbruk
 • Fastighetsvärden
 • Inflyttning/utflyttning
 • Sysselsättning under drift

4. Vad är buller och hur påverkas människor? Gunnar Eriksson

5. Vad alstrar ljud och hur sprids det i landskapet? Per Fahlén  Åke Wikström

6. Kaffepaus

7. Hur kan lokalbefolkningen påverka processen från idé till färdig anläggning. Thomas Jensen Lst

8. Diskussion

9. Avslutning

I kaffepausen finns kaffe eller andra drycker att köpa för 30 kr

Nipakademin

Hemsida: http://nipakademin.bloggsida.se/

Bilagor:
Vindkraftens påverkan på miljö och samhälle rev 2
Referenslista

 

3 svar på ”Påverkar vindkraften vår livsmiljö?”

 1. Fred Olsen driver dessutom ett stort världsomspännande rederi och Cruising-företag. Varför vill de blanda sig med vindexploatering i Sverige? För att tjäna ännu mera pengar så klart..

  (Fred Olsén äger 60 % av Forsca vindbolag. 40% ägs av SCA. Forsca planerar den näst största vindkraftsindustrin i Sverige; Fängsjö/Storsjöhöjden i Näsåker. 180 vindverk á 210 meter höga mitt i en stort friluftsområde..)

  1. Eftersom den initiala kostnaden för dessa bolag är störst med lobbyverksamheten, upprättande av vägnät för tunga fordon, etc vill de ju såklart hänga kvar när de väl fått fäste. Det är ju billigare att bara fylla på med fler snurror på en redan etablerad plats så man ska nog inte lita på de siffror som läggs fram när det gäller antalet propellrar. De kommer säkerligen pressa på så långt det går och så länge politikerna fortsätter sälja ut. Jag kan rekomendera en film som heter ”Windfall”, den handlar om vad som händer i mindre byar när dessa monster far fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.