Tystnad och industrivinden..

Idag låter vi Janina Folke få ordet. Janina som just fått skrämmande brev från Vägverket att det ska passerar runt 250 tunga lastbilar per dygn… = 1 var sjätte minut förbi Röstånga lilla by på Söderåsen (Skåne) där hon bor med make och 4 vildungar. Trafikverket har skrivit ett galenavtal med utländska åkare genom pyttesamhället som lockat till sig massor av barnfamiljer för närheten till naturen de sista åren. Snacka om att bli avbruten i naturen! Men innan hon hörde om detta angrepp på sin egen by skrev hon brev om TYSTNAD och INDUSTRIVINDEN som en av stillhetens många försvarare och förklarare:

”Alternativ till vindkraft på landsbygd… är vindkraft ute i havet eller längs motorvägar. Jag skriver med anledningen av uppförandet av nya vindkraftverk på landsbygden. Jag utgår ifrån att intentionerna om uppförandet är goda och miljövinsterna många och vill egentligen bara be Er om att sätta Er ner och ta en titt på Skåne. Hur många fredade platser finns det kvar? Vart kan man idag bo i Skåne i enhet med naturen, i stillhet och med ljudet av transporter och maskiner långt borta? Vill man vara en del av att skapa fler sådana platser eller vill man vara den som stod emot och lät naturen och livet i den vinna? Vad känns bäst om man tänker långsiktigt?

Jag drabbades själv av ljudallergi efter en hel uppväxt i stan och flyttade till Söderåsens nationalpark för 8 år sen. När min son, då 3 år, alldeles lyrisk kom inspringande på vårkanten och skrek; – Mamma, mamma, kom! Lyssna! Man hör hur snön smälter från träden! Slog det mig att det var ett ljud jag aldrig hört förut. Många kvällar har vi samlats hela familjen och bara lyssnat till skogens ljud, en trollbindande upplevelse som kan göra att det fattigaste, mest stressade livet plötsligt känns som det rikaste och lugnaste.

Naturen som helande upplevelse är något som Skåne fortfarande kan erbjuda. Låt det få fortsätta vara så och hjälp gärna hellre till att skapa fler sådana platser. Tänk om ni kunde bli pionjärer i ett helt nytt tyst projekt. Ett projekt där man värnar om människor och natur som bor och lever där man verkar. Tänk större, tänk långsiktigt och framför allt, tänk på människan, den lilla i detta stora! Det är i tystnaden man hör musiken.”

Janina Folke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.