Vindkraftspropaganda i kubik

TÅ/ÖA 18/6 innehåller en bilaga på 36 sidor om alla fördelar med vindkraft.

Riskkapitalister, storföretag, politiker och tjänstemän, bland annat företrädd av länets landshövding, bedriver en massiv marknadsföring av vindkraftens alla fördelar. Halleluja!

Inte med ett ord nämns några nackdelar med den kolossala utbyggnad som nu är på gång inom Sollefteå kommun. Man håller på att industrialisera det som är kvar av natur. Med några få ord nämns dock att rennäringen kan få problem men den tycks vara till salu att döma av de projekt som är på gång. Men vi invånare kan lämnas i sticket utom det fåtal som kan ploga vägar och utöva viss tillsyn. Det vore bättre att vara exempelvis en kungsörn än en invånare i de orter som kan komma att drabbas av olika störningar av de jätteinstallationer som är på gång.

Vad som inte nämns är att vindkraftsparker av den storlek som nu byggs och planeras i vårt område kan medföra en rad problem såsom:

– Kraftiga störningar på grund av buller. Bullret sprider sig under vissa förhållanden avsevärt längre än vad projektägarens konsulter redovisar på bullerkartor. Upp till en mil från verken kan det förekomma störande ljud. Naturvårdsverkets riktvärden är ej heller anpassade till den tysta miljö vi har i Norrland.

– Friluftslivet kommer att drabbas på många olika sätt. Genom iskast från verken, genom delar som lossnar och flyger iväg långa sträckor samt störande rörliga skuggor och buller. Dessutom så inträffar ibland haverier med bränder som följd. Vilka begränsningar för rörligheten som kan komma att tillämpas är i nuläget oklart.

– Jakt inom områden torde bli starkt försvårad eller kanske omöjlig på grund av risk för rikoschetter och skydd för installationer. Jakt med fågelhund blir omöjlig. Jakten kan komma att bli störd långt utanför själva parkerna på grund av spridning av buller över stora områden.

– Fastigheters värde kommer med all säkerhet att reduceras. Vem vill vara bofast eller ha sitt fritidshus nära ett bullrande tivoli?

– Inflyttning till vårt område kommer att påverkas negativt

– Utflyttning kan komma att påverkas.

När vindkraftsrallyt är över har vi ett landskap där hundratusentals hektar är lagt under bullermattor och några få personer har arbete med att ploga vägar och tillse de verk som är i drift. Frågan är hur länge? Inom vattenkraften har man centraliserat även dessa arbeten i stor utsträckning.

Tala om våldtäkt!

 / Arbetsgruppen för livsmiljö i Sollefteå

Ps. Vi kommer senare att arrangera informationsträffar för att informera invånarna om förhållanden som våra politiker inte har kunskap om och som inte heller projektägarna gärna talar om.

 

Fler insändare i TÅ (Tidningen Ångermanland) idag med anledning av propaganda-bilagan om vindkraft:

http://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.6001789-vindkraften-ett-sjalv-anda-mal

http://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.6001788-lansstyrelsen-borde-vara-neutral

http://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.6001787-vindkraft-klondyke-i-vasternorrland

Även ST (Sundsvalls-tidningen) har en insändare idag om vindkraftsbilagan. Skribenten ifrågasätter bla Länsstyrelsen/Landshövdingens objektivitet när det gäller vindkraften. Landshövding Bo Källstrand (tidigare VD för Svensk energi) skriver en förvånansvärt positiv ledare om vindkraft, och då blir det hela mycket märkligt. Var är objektiviteten och oberoendet i denna fråga från Länsstyrelsens sida?:

”När landshövdingen, tillika myndighetschef över länsstyrelsen samt en projektledare hos länsstyrelsen på ledarsidan i tidningen uttalar sin positiva inställning till etablering av fler vindkraftverk i länet börjar man fundera över länsstyrelsens objektivitet och oberoende i frågan. Hur ska en handläggare på tillståndsenheten kunna göra en objektiv och kritisk granskning av en ansökan eller våga kräva in kostsamma kompletteringar i ett ärende när myndighetschefen förklarat sig positiv till att få fler vindkraftverk i länet. Jag undrar även om länsstyrelsen, i egenskap av samarbetspartner, står bakom och instämmer i de artiklar som finns i tidningen och då även uttalandet att de som är negativa till etableringar av stora vindkraftparker är antingen fanatiker eller pensionärer.”

http://st.nu/opinion/ordetfritt/1.5998847-knappast-objektivt-lansstyrelsen

Ett svar på ”Vindkraftspropaganda i kubik”

 1. Hej allesamman!
  Har tyvärr svårt att hinna med att engagera mig i vindkraften pga av vårt trädgårdsföretag som måste vara i bra skick inför turist och semestersäsongen men följer åndå ert arbete.
  Bra insändare idag i TÅ och bra att ni snabbt utnyttjar reklambladets negativa värde inför fortsättningen.
  Som det här utvecklas så måste man ju börja fundera på en ev. strafföljd för beslutsfattare om det här får fortsätta och en kontakt med kommungranskarna på TV.
  Här stoppar stat och kommun in pengar i en så snedvriden skrift så man häpnar.
  Ingen urskiljning av partiskhet finns och lögner radas upp i otaliga exempel.
  Det här är fan det värsta jag varit med om och vi måste använda den här skriften som ett verktyg mot galenskapen.
  Bedrövligt att man skall måsta (behöva) vara med om sådant här i ett ”demokratiskt” samhälle som nu har börjat rämna i mina ögon.
  Tack för att ni jobbar på.

  H/Roger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.