Vindkraft till varje pris i Sollefteå kommun

 

Foto: TÅ
Foto: TÅ

Igår den 9/4 hölls en mindre protestaktion i Sollefteå kommunhus i samband med Kommunstyrelsens möte.  Ett ärende om de 54 sk. utredningsområdena för vindkraft skulle tas upp på mötet, och osäkerheten om vad egentligen skrivelsen/protokollet SKMBT_C36013040413460 från Teknikutskottet innebar var stor. Skulle det bli fritt fram för en vidare massiv utveckling av vindkraft i kommunen trots att den nya översiktsplanen inte är klar?

I vindplanen 2008 finns beslut för tio vindkraftsområden, men vindplanerare Ulla Ullstein har sedan lång tid planerat en kraftig utökad satsning på vindkraft, trots att Samhällsbyggnadskontorets tjänstemän och Samhällsbyggnadsnämnden har en annan uppfattning. Ulla Ullstein har utsett 54 nya vindkraftsområden i Västra delen av Sollefteå kommun; något som har blivit utsatt för kraftig kritik bland både politiker och allmänhet.

Vid ett möte i nov. 2012 i Näsåker med Länsstyrelsen och politiker från Sollefteå och Ö-viks kn hävdade Sollefteås kommunordf. Elisabet Lassen att tio områden är ”that´s it”, när frågan om de nya sk. utredningsområdena kom upp. Men trots det verkar inte de planerade, utökade vindkraftsplanerna vara utraderade av ansvariga beslutsfattare och politiker.

Elisabet Lassen svarade igår på frågan om att vänta med utökad vindkraft till den nya översiktsplanen är klar 2014:

– ”Den frågan är redan avgjord i september 2012 i fullmäktige – då det fanns en motion och ett medborgarförslag med samma förslag men kommunfullmäktige sa nej ”vi väntar inte”.

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4512542&t=57

Vi anser att E. Lassens uttalande efter mötet är otydligt och intetsägande. Uttalandet är ytterligare ett ”spel för gallerierna”. Planerna på utökad massiv vindkraftssatsning i kommunen står fast och man kommer inte att invänta att den nya översiktsplanen blir klar 2014. Osäkerheten om de 54 s.k. ”utredningsområdena” för vindkraft finns fortfarande kvar, och i klartext betyder det att kommunen kan, vill och kommer att tacka ja till alla vindkraftetablerare att bygga var de vill i kommunen! Inga hänsyn till naturvärden, turism eller kommuninvånarna kommer att tas.

Det är sorgligt, mycket sorgligt..

Ett svar på ”Vindkraft till varje pris i Sollefteå kommun”

  1. Det är rent tragiskt, men föga förvånande eftersomjag har haft en känsla sedan länge att Lassen o gänget vill försöka slå ut glesbygden, så låt oss flytta till Stockholm allihop o låta dom få fritt spelrum att leka på =(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.