Naturskyddsföreningen

Oslo Paza, Frihetsstatuen og ei "gammeldalgs" vindmølle. - Pluss to monster mellom der (bilde fra Miljøvernforbundet sine nettsider)
Oslo Paza, Frihetsstatuen og ei ”gammeldalgs” vindmølle. – Pluss to monster mellom der (bilde fra Miljøvernforbundet sine nettsider)

Den svenska Naturskyddsföreningen har hitintills inte varit speciellt tydliga hur de ställer sig inför den naturförödelse, som den planerade massiva vindkraftsexploateringen kommer att förorsaka i vårt land, i Norrland och inte minst i Sollefteå kommun.

Bilden ovan har ”Norges miljövernforbund” lagt ut. Det verkar som ”Norges miljövernforbund” har en mer nykter syn på vindkraft än den Svenska naturskyddsföreningen har/haft…

Men i dagens TÅ finns en mycket bra debattinlägg av Kramfors Naturskyddsförening med anledning av att KABEKO har för avsikt att exploatera stora markområden för byggande av en vindkraftspark i Finnmarken, Kramfors. Finnmarkens vänner har bedrivit ett bra protestarbete mot vad som planeras i deras fritidsområde, och det känns roligt att Naturskyddsföreningen i Kramfors på detta tydliga sätt tagit ståndpunkt mot denna vindkraftsexploatering. Tack SNF i Kramfors!

Nu väntar vi på vad Naturskyddsföreningen i Sollefteå säger om etableringen av den näst största vindparken i Norrland; nämligen vindparken Fängsjö/Storsjöhöjden i Näsåker. En storskalig vindindustri som är baserad på en helt undermålig, outredd kommunal vindplan…

 

 

 

2 svar på ”Naturskyddsföreningen”

  1. Naturskyddsföreningen har fått många nya medlemmar på platser där vindkraft skall byggas. I vissa lokalföreningar har vindkraftsmotståndarna blivit i majoritet.
    Det är lite tråkigt att de många nya medlemmarna är ointresserade av annan miljövård än att stoppa vindkraftverk.

    1. Jag är aktiv i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Vi i tätort riskerar knappast att få ett vindkraftverk på bakgården. Däremot kan jag hålla två sanningar i huvudet på en gång: 1) Det är viktigt att klimatanpassa vår energiförsörjning. 2) Vindkraftverk förstör närmiljö och natur. Naturskyddsföreningen centralt prioriterar ensidigt det globala naturskyddet och glömmer tyvärr bort det lokala naturskyddet. Det är inte konstigt – en klar majoritet bor i tätort. Demokrati är viktigt. Om vindkraftmotståndarna i en lokalförening är i majoritet så ska de självfallet motarbeta vindkraften – oberoende av vad riksföreningen tycker om saken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.