Y-län sämst för vindkraft

Y-län tredje sämsta länet för vindkraft

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/stor-studie-om-vindkraft

Mittnytt skriver:

”Betydligt bättre förutsättningar i Jämtland Mätningarna har gjorts på Energimyndighetens uppdrag – och visar att en långsträckt kust inte garanterar vindar som är lämpliga för vindkraft – tvärtom, Västernorrland har bland de sämsta förutsättningarna i landet för vindkraft – Härjedalen, däremot, tycks som gjort för den här energiformen.

Arabärlden må har sin olja. Men Härjedalen ruvar på något minst lika värdefullt. Den friska brisen. Och till skillnad från oljan lär den aldrig sina.

Det är forskare i Uppsala som på Energimyndighetens uppdrag kartlagt vindtillgångarna i Sverige. Och det visar sig att det bara är Gotland som kan tävla med Härjedalen om guldkantade vindar.

Det handlar om hur stor yta av en kommun som har en medelvind minst 7 meter per sekund – 25 kilometer i timmen – på 100 meters höjd. Tillsammans med Gotland hamnar då stora kommuner som Härjedalen, och Kiruna  i en klass för sig. Men Berg, Åre och Krokom hamnar också högt.

Y-län 3:e sämsta länet i landet för vindkraft.

För Västernorrland ser det dystert ut. Som helhet hamnar länet först på artonde plats, trots en långsträckt kust. Mest propellervänlig är Sundsvalls kommun. Men det räcker inte mer än till  plats 83 i landet.

Det är Vinkraftsbolaget O2 som bearbetat siffrorna från Energimyndigheten och brutit ner dem på kommunnivå. Och statistiken  redovisas på flera olika sätt.

Ett annat sätt att redovisa siffrorna är att  bortse från kommunernas  ytmässiga storleksskillnader –  istället kan man titta på hur många procent av en kommuns yta som lämpar sig för vindkraft.  Då sker en växling av  perspektivet från norr till söder.

Tätast i Krokom?

Det är i länen Gotland, Skåne och Stockholm som vindkraftverken verkar höra hemma. På Gotland lämpar sig 99 procent av ytan för vindkraft, i Skåne 73 procent och i Stockholm 58.

Räknat på detta sätt hamnar Bergs kommun i Jämtlands län i topp med 43 procent. Härjedalen når då bara 26 procent.

Om siffrorna blir vägledande för den fortsatta utbyggnaden av vindkraften,  blir det alltså flest snurror i Härjedalen.

Men tätast kommer dom att stå i Krokom.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.