Var är tanken på hållbar utveckling av naturhänsyn, turism, och boende?

Bolagsdirektörer i SCA hoppas utöka sina inkomster från sitt väldiga gamla baggbölade skogsinnehav i Västra Ångermanland genom att återigen skövla sig fram bland ovetandes glesbygd och orörd natur, när det inte går att göra så i det tätbebyggda södra Sverige. 

Och tyvärr med blåögda lokalpolitikers gillande – en ovanlig och märklig enighet från vänster till höger på politikerskalan. Med undantag av det lilla lokala partiet Västrainitiativet, som kämpar för naturen och de lokalt boende, när t.o.m. ”de gröna” gett sig in i industridirektörernas varma famn.

Ingen tanke verkar politikerna lägga på vad bygderna ska ha för framtida nytta av industrialiseringen av naturen – som hållbar utveckling av naturhänsyn, turism, och boende inte minst. Fjärran utländska och svenska skogsbolags styrelsers vinstintressen främjas genom att våra lokalpolitiker förordar just Västra för exploatering.

Skövlarna i Storsjöområdet kan bli norske storkapitalisten Fred Olsen med hans bolag Renewables (FOR) samt svenska skogsbolaget SCA Forest Products (SCA) i skön nordisk union. Två bolag som döljer sig under det gemensamma namnet ”FOR SCA AB”. De har bolagsadress i ”baggböleriets huvudstad”. Västra Norrlandsgatan 29, 903 29 Umeå.

SCA försökte redan år 2007, då med assistans av norska Statkraft, få tillstånd att torrlägga Röån i Junsele för ett vattenkraftverk och därmed också använda den stora Betarsjön som vattenmagasin. Vilket troligen fortfarande idag inte alla Junselebor är medvetna om var på gång! 

Men goda krafter i Rö och Tara byar och omnejd, med Nicke Sjödin och Christer Borg m.fl. i spetsen, lyckades få stopp på planerna året efter. Efter detta misslyckande deklamerade SCA att de skulle satsa på vindkraft istället, och alla pustade ut… Föga anade väl någon att det skulle komma en sån här kalldusch så fort. Men förmodligen fanns reservplanerna redan då i SCA´s tankar.

Läs mer på Röåns kampsida: om hur Rädda Röån kämpade.

Men vi är förhoppningsvis inte lika godtrogna nu som på 1800-talet, när skogsbolagen lurade till sig, för liten eller ingen penning, skogsmark i Västra – som nu samma bolags efterträdare vill sätta gigantiska obefolkade ”industriområden” på.

Nu tar vi upp kampen igen mot 2000-talets baggböleri!

Lars Eric Forssén.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.