Sollefteås översiktsplan och vindkraften

I artikeln ”Sollefteå bromsar vindkraften” (TÅ 2017-07-01) säger John Åberg att kommunen ska tillämpa en striktare bedömning av vindkraft. Men kommunen har redan gett tillstånd till det mesta som går att exploatera inklusive områden som kommunen själv sagt är direkt olämpliga för vindkraft. Tvärtemot vad Åberg påstår har kommunen inte tillämpat 2008 års plan. Ett beslut i kommunfullmäktige, enligt Länsstyrelsen ingen plan i PBLs mening, gör att kommunen kan säga ja i princip överallt. Det mesta som beviljats strider mot den enligt Länsstyrelsen gällande 2008 års plan. Bilden visar att vindindustrierna kommer att påverka större delen av kommunen (buller, visuell störning, jakt, fågel- och djurliv m.m.). Åberg påstår också att älvdalarna ska skyddas. Men i dalarna är ingen exploatör intresserad av att bygga. Däremot byggs det på höjderna kring älvdalarna och då blir störningen maximal, både visuellt och bullermässigt (t.ex. byggs telemaster på höjderna för att få bra täckning i dalarna).

Åberg hänvisar till en ny översiktsplan, som ska antas i augusti. I arbetet ingick en ”medborgardialog” men under nästan hela dialogen ”förbjöds” medborgarna att ta upp frågan om vindkraft! I remissammanställningen från arbetet har i stort sett alla för vindkraften negativa aspekter tagits bort inklusive de från kommunens egen beställda konsultrapport. När jag försökt föra en saklig diskussion om vindkraft med Lassen har hon antingen hänvisat till tjänstemännen, eftersom hon kan för lite, eller snabbt bytt samtalsämne. Men kommunens ansvariga tjänsteman vägrar svara på frågor om vindkraft. Något sakligt underlag finns inte och arbetet präglas av brist på kompetens. Detta konstaterar även P&W i en nyligen genomförd revision av kommunens miljöarbete, vilket underkänns på de flesta punkter och där den bristande kompetensen framhålls som ett problem. Boverket skriver i en rapport: I översiktsplanerna redovisas sällan eller aldrig analyser, avvägningar eller prioriteringar mellan olika allmänna intressen utan planerna tenderar till att enbart bli ett redskap för att hantera exploateringsintressen. (Läs ytterligare kommentar av författaren nedan/Admin)

Kommunen pekar i översiktsplanen på vikten av en tyst miljö men väljer att täcka stora delar av kommunen med storskalig vindkraft, en av de värsta bullerkällor vi känner. Man ska satsa på besöksnäringen trots att man ödelägger många av de ur turistsynpunkt mest intressanta områdena. Stor vikt läggs vid framtida, hypotetiska ”klimathot” samtidig som man introducerar nya, högst reella risker. Risken för iskast påverkar allemansrätten i områden med vindindustrier. Förra året  brann åtminstone 7 stora vindkraftverk i Sverige; risken för en stor skogsbrand är betydande om t.ex. ett långt, brinnande rotorblad kastas ut i skogen. MSB anser att risker kopplade till vindkraft ska finnas med i kommunens risk- och sårbarhetsanalyser. Kommunen måste också tillse att brandförsvaret anpassas till den ökade risken för stora skogsbränder.

Per Fahlén

Insändare i TÅ Allehanda.

Tidigare: ”Fake news”

Kommentar av Per Fahlén:  Följande citat kommer från Boverkets rapport ”Plan- och bygglagen i praktiken” (rapp 2012:6, författare Storm) och den kan laddas ner från Boverkets hemsida: Sidan 37 ”Slutsatsen från genomgången är att den statliga granskningen försvåras av att de kommunala översiktsplanerna inte har tillräckligt tydliga plankartor. I översiktsplanerna redovisas sällan eller aldrig analyser, avvägningar eller prioriteringar mellan olika allmänna intressen utan planerna tenderar till att enbart bli ett redskap för att hantera exploateringsintressen. Översiktsplanerna saknar därmed ett helhetsgrepp på mark- och vattenområdena, kommunens hänsyn till relevanta nationella mål och kommunens syn på markanvändningen för befintlig bebyggelse, jordbruks- och skogsmark m.m.”
Citatet stämmer väl in på hur vi upplever vindkraftsexploateringen i Sollefteå kommun.

Ytterligare citat: Översiktsplaneringen visar dessutom tecken på att vara styrd av de fokusområden/särskilda projekt som länsstyrelsen väljer att för tillfället primärt arbeta utifrån eller det som staten ger bidrag till, till exempel planeringsstödet för vindkraft. Det är också slående att många kommuner genom sina översiktsplaner pekar ut exploateringsområden som är avsevärt större än vad som behövs för att tillgodose identifierade behov. Denna ”överplanering” riskerar enligt länsstyrelsen att leda till en splittrad utbyggnad och motverka en hushållning med markresurser.”
Detta citat stämmer också väl överens med den faktiska överplanering som sker i Sollefteå.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.