Utbyggnadstakten för vindkraft har avtagit..

…. men Sollefteå kommun leder fortfarande vindkraftsligan.

 

”Energimyndighetens statistik visar att utbyggnadstakten för vindkraft avtagit jämfört med tidigare år:

– ”Siffrorna är ingen överraskning. Under de senaste åren har det byggts mer förnybar elproduktion, bland annat vindkraft, än vad elcertifikatmarknaden efterfrågat. Så en avmattning i utbyggnadstakten var väntad, säger Charlotte von Sydow på Energimyndigheten.”

http://www.energimyndigheten.se/globalassets/ny-statistik/el-och-fjarrvarme/nyckeltal-och-varden-for-prel.-statistik-vindkraft-2016.xlsx

På ovanstående länk kan man se att Sollefteå överlägset leder kommunligan över installerad vindeffekt(2016):

Sollefteå 341 MW, Ockelbo 250 MW och  Örnsköldsvik 221 MW toppar listan på Sveriges kommuner.

Även i totala antalet verk 2016 leder Sollefteå: Sollefteå 111 verk, Ockelbo 89 verk, Örnsköldsvik 89 verk.

Trots detta fortsätter kommunens vindlobby att ge tillstånd till nya vindindustrier, ibland i strid med gällande vindplan, FÖP 2008. I den nya ÖP-16, som nu är ute på “utställning”, står att satsningen på vindkraft skall fortsätta. Och våra valda företrädare i kommunstyrelse och -fullmäktige verkar inte kunna tänka själva utan följer okritiskt partipiskor.

Kejsaren får fortsätta klä sig i sina osynliga kläder, vilka i sagan dock hade den fördelen att dom var osynliga medan vindkraftlobbyns jättemonument placeras väl synliga högst uppe på våra berg som makabra symboler för kortsynthet och ren dumhet.

“Kraftfull” kommun!!!!!!!

Man tar sig för pannan. ”

/ Text: Tarabrita   http://roan.junselebyar.se/?p=2255

2 svar på ”Utbyggnadstakten för vindkraft har avtagit..”

 1. Nu är ju Sollefteå en stor kommun. Den är 5 ggr så stor som Falkenbergs kommun, 6 ggr så stor som Laholms kommun och dubbelt så stor som Gotland. Sollefteå kommun är större än Hallands län och det finns mer vindkraft i Halland än i Sollefteå kommun.

  I Västernorrlands Län kan Åsele kommun om några år vara den kommun med mest vindkraft. Nu har Vattenfall ett tillfälligt stopp för investeringar i vindkraft. När de börjar bygga igen så är det två vindkraftsparker i närheten av Fredrika som kommer att vara bland de första de bygger. De har ju redan vindkraftsparken Stor-Rotliden i närheten av Fredrika och en serviceanläggning som ligger i Fredrika. Om båda vindkraftsparkerna byggs så kommer serviceanläggningen att utökas till ungefär 30 anställda. En arbetsgivare med 30 anställda betyder mycket för en liten ort som Fredrika.

  1. Åsele kommun ligger i Västerbottens län… 😉

   De eventuella fåtal arbetstillfällen som skapas i vindkraftsparker kan aldrig kompensera de konsekvenser som vindkraften innebär och kommer att innebära för de människor, djur och natur som berörs.

   Det kan bl.a. berörda till Stor-Rotlidens vindpark berätta. Sök gärna ”Stor-Rotliden” i sökrutan till höger så finns flera inlägg av berörda om Stor-Rotliden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.