SCA anmäls för FSC-brott

Från ATL Lantbrukets affärstidning. Citat:

”Fastighetsägare i Jämtland anmäler SCA för brott mot FSC:s regler för certifierat skogsbruk – och på lördag går de man ur huse för att demonstrera.

Fastighetsägarna har reagerat på de stora arealer som har upplåtits för vindkraftverk i områdena kring Fullsjön och Sörviken.

Underskattar effekterna

Motståndarna anser att vindkraftens påverkan på den lokala miljön är grovt underskattad och att såväl myndigheter som Forest Stewardship Council, FSC, måste agera.

”Vi har erfarit att dessa vindkraftverk kommer att göra det omöjligt att nyttja vindparksområdena för renskötsel, samt mycket starkt begränsa jakt och friluftsliv under en större del av året. Även det privata skogsbruket som bedrivs icke industriellet påverkas”, skriver fastighetsägarna i anmälan till FSC.

Begränsar allemansrätten

Det är främst riskerna med iskast från snurrorna som oroar fastighetsägarna.

Isbitar från rotorerna kan slungas långa sträckor, vilket enligt fastighetsägarna medför att områden på cirka 50 hektar per vindkraftverk blir ett högriskområde för både människor och djur.

”Konsekvensen blir att lokalbefolkningens möjlighet att nyttja allemansrätten begränsas starkt och urfolket samernas rätt att bedriva sin verksamhet omöjliggörs. Dessa båda konsekvenser strider var för sig mot FSC:s regelverk”, påpekar de.

Blir ett industriområde

På lördag planeras, som ATL tidigare berättat, även en demonstration i centrala Ramsele, där deltagare från Jämtland, Västernorrland Västerbotten och Medelpad väntas.

Fastighetsägarna har också begärt ett tillfälligt stopp (se moratorium nedan/Admin. not) på vindkraftsutbyggnaden för att utvärdera vad som hittills gjorts, men tycker inte att de har fått något gehör.

”Totalt är att långt mer än 10 000 hektar i närområdet till våra byar kommer att bli omvandlat till ett industriområde vilket inte kan beträdas med hänsyn till de risker som driften av vindkraft medför”, skriver fastighetsägarna.”

Hela skrivelsen (utan underskrifter): FSC anmälan vindkraft fullsjön nr 2

Moratorium: Krav på vindkraftsmoratorium rev 6

Ett svar på ”SCA anmäls för FSC-brott”

 1. Jag tror ni inte kan föreställa er det lidande jag tagit del av i EuropaTV, videos och tidningar från många andra länder utanför Europa och beskrivningar från drabbade. Nina Schmith är en av de videos som fick mig att engagera mig mot vindkraften.
  Jag lägger ut två länkar en från läkartidningen som pekar på orsaker till den alvarliga påverkan hörbart ljud, vibrationer och infraljudet från vindkraftverken har som tilltar med generatoreffekt och tornens höjd.

  Utdrag från Läkartidningen som analyserat osaken till lidandet.
  ”Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk”
  http://www.lakartidningen.se/…/Infraljud-fran…/

  Nina Schmidt ger sitt vittnesmål:
  https://www.youtube.com/watch?v=55-jBCjtJ88&feature=share

  https://www.youtube.com/watch?v=55-jBCjtJ88&t=939

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.