Katastrof närmar sig för vindkraften

Insändare i ÖP 10 juni:

”Vindkraften går med förlust och det är anledningen till Annika Helker Lundströms debattinlägg.

En katastrof närmar sig för vindkraften och dess profitörer: Subventionerna ska trappas ned eller tas bort helt.

I USA har Obama inte lyckats driva igenom fortsatta subventioner för vindkraftsindustrin.

Förra året lyckades han genom att hota med det ”fiskala stupet” tvinga kongressen på knä. Men i år gick det alltså inte – än så länge. (Källor: Forbes och Daily Caller.)

Även inom det vindkraftskramande EU höjs röster för att förbjuda subventioner. Många menar att det strider mot EU:s konkurrensregler att använda skattemedel för att stötta en viss industri.

Den europeiska kommissionen har beordrat länder som England (och förmodligen Tyskland och Sverige också) att fasa ut sina statliga subventioner av vindkraften innan decenniets slut. (Källa: The Telegraph.)

Det är nog så att de riktigt glada dagarna är över för vindindustrin och endast de som kan producera el konkurrensmässigt kommer att överleva. Detta är inte det lättaste i Sverige där vi redan har mer el än vad vi normalt behöver. Kärnkraften måste dock ersättas inom 15–20 år, och vill man inte ha kärnkraft och samtidigt behålla den svenska energikrävande basindustrin får man satsa med fossil energi, eftersom detta inte är möjligt med enbart förnybar och väderberoende el.

Detta bistra faktum vågar inte våra politiker ta tag i utan fortsätter att stoppa huvudet i sanden eller svara Goddag Yxskaft.

Allmänheten borde ta till sig detta och göra klart för politikerna att detta måste bli en viktig fråga i valet. Det är varken politiker eller journalistkåren som ska bestämma detta utan faktiskt alla ansvarsfyllda medborgare!”

/ Stig Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.