Brev till KSLA och FSC

Ramsele 2014-01-20

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien
Box 6806
113 86 Stockholm
Kopia: FSC , Box 1314, 751 43 Uppsala

Konsekvenser av vindbruk i Sveriges skogar.
Det svenska skogslandskapet industrialiseras nu i snabb takt på grund av de massiva investeringar i storskalig vindkraft som beslutats och som är under planering. I ett brev till Skogsstyrelsen beskriver vi de konsekvenser detta kan komma att få för det svenska skogsbruket och ber dem analysera denna utveckling, se bilaga.
Tyvärr är erfarenheterna av denna form av skogsbruk ännu begränsade till en kort period på några år och det är sannolikt att nya erfarenheter kommer att dyka upp med tiden. Vi föreslår att KSLA också tar upp temat ”Vindkraftens konsekvenser för skogsbruk” på programmet. Av brevet till Skogsstyrelsen framgår att vindbruk i skog påverkar den på många olika sätt. Skogsbruk och skogens sociala värden och biologisk mångfald påverkas på ett negativt sätt.

Det är också viktigt att Forest Stewardship Council, FSC, klargör hur vindbruk kommer att påverka certifierat skogsbruk i en nationell vägledning. FSC har ännu, mer än ett år efter ett pressmeddelande, inte presenterat denna nationella vägledning.

Hälsningar

Åke Wikström
Ordf. Nipakademin
(Ledamot IVA avd VIII)

Bilaga: Brev till Skogsstyrelsen dec 2013 (sparad automatiskt)-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.