Jonna Jintons magklump och tårar delas av många

Fotomontage Grundtjärn
Fotomontage Grundtjärn

Dagens insändare i TÅ. Av Roger Johansson, Junsele ”Västra initiativet”.

Vi är många som delar Jonnas oro för vad som håller på att hända i vår natur- och boendemiljö. Inte minst alla vi som likt Jonna kommer att drabbas av den gigantiska vindkraftsindustrin Fängsjö/Storsjöhöjden i byarna Omsjö, Tallnäset, Fängsjö, Backsjön och Grundtjärn. Vi har levt med denna oro i två års tid och våra liv har förändrats. Vi vet inte hur framtiden ska bli. Vi kan inte längre planera för vår framtid.  De flesta av oss som valt att bo nära naturen förstår att vi bor på lånad tid. Vi kan inte planera framåt. Vi vet att vi måste flytta om denna vindkraftsindustri realiseras. Vår livsluft kommer att försvinna.

Vår oro delas inte på minsta sätt av politikerna i Sollefteå kommun. På ett internt möte med kommunordförande och ansvarig vindplanerare Ulla Ullstein sa den senare till oss  – ”det är bara att flytta, det finns andra platser att bo på”.  Så talar makten i Sollefteå kommun. Politikerna i Sollefteå kommun, från höger till vänster på partiskalan,  håller med genom att driva på och säga ja till den största vindkraftsexploateringen i Norrland. Vi som bor och vistas i planerade vindkraftsområden blir inte tillfrågade – vi blir helt överkörda av kommunens vindkraftspolitik.

Roger Johansson är ledamot i lokalpartiet VISKB (Västra initiativet) – det enda parti, delvis tillsammans med Mp, som inte delar de etablerade partiernas vilja till storskalig vindkraftsexploatering i kommunen. Rogers insändare:

”I en tid då vi allt snabbare nås av människors längtan efter att bosätta sig i lugnare och tystare områden, skall vi som redan valt detta både förstå och tåla att våra beslutsfattare väljer bort det.

Känner också en magklump och en obehagskänsla likt hur Jonna Jinton uttrycker det i en nyhetsartikel på Allehanda.se den 10/12.

Vindkraftsexploateringen har spårat ur och ordet katastrof känns nu helt relevant för mig som är naturälskare, hembygdsälskare och som valt att satsa otroligt mycket arbete, pengar och fritid i mitt livsprojekt långt utanför storstädernas brus, marknad och exploatering. Denna vindkraftsexploatering som dessutom kan genomföras utan hänsyn till mig (oss) som individ av ett samhälle och en politik helt okunniga om våra insatser och val och utan förståelse för de ingrepp som gör enorma avtryck i skog och mark.

Dessutom, med budskapet att det måste jag (vi) som hamnat mitt i smeten både förstå och tåla?

Jag är inte generellt emot vindkraft eller en vindkraftsutbyggnad i våra trakter, men det måste ske genom fullständig hänsyn till de människorna som bor där och genom mindre påverkan på djur och natur.

Därför anser jag att storskalig vindkraftsexploatering är svår eller kanske rentav omöjlig att förena med dessa hänsyn. Jag tycker att vindkraftparkernas storlek kraftigt skall begränsas inom våra stora skogsområden där människor upplever stor negativ påverkan. Varför skall Jonna och jag måsta acceptera enorma vindparker i vår närhet samtidigt som storstadsbor med kustnära stugor inom bland annat Örnsköldsvik och Kramfors kommun förskonas genom politiska beslut som framhåller vikten att bevara höga natur- och rekreations värden?

I en tid då vi allt snabbare nås av människors längtan efter orörd natur, bevarande av mångfald, intresse och ökning för naturturism, intresse för att bosätta sig i lugnare och tystare områden, ökning av naturkatastrofer med mera. Då skall vi som redan valt detta både förstå och tåla att våra beslutsfattare väljer bort det genom att ge tillstånd till en exploatering som i Jonnas fall innebär 180 vindkraftverk utanför sitt hem, och som är över 200 meter höga och byggda på ett enormt område av 7 000 ha, synliga flera mil bort.

Nej, detta är snart en verklighet som ingen oskyldig drabbad skall behöva tåla eller någonsin behöva förstå. Det är nu hög tid att säga stopp för och begränsa byggandet av storskalig vindkraft. Bygg istället små områden med högst 10-15 verk där fullständig hänsyn tas till natur, djur och människa.

Roger Johansson
Junsele”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.