F.d. kommunstyrelsens ordf. i Malå uttalar sig..

Vindkraftsetableringen i Norrlands inland går med en rasande fart. Så fort att det är svårt för alla att hänga med. En del privata markägare har nu till exempel börjat undra över hur deras arrendekontrakt egentligen ska tolkas. Mycket är väldigt oklart – och väldigt känsligt. Endast en person jag talat med i sammanhanget går med på att namnges.

Vindkraftsbolagen är en av få industrier som väljer att arrendera istället för att köpa marken. De flesta markägare som har arrenderat ut mark för vindparkerna tycks vara nöjda med sina kontrakt. Men allt fler har i efterhand börjat fundera över vad arrendet egentligen innebär.

Jag har till exempel fått ta del av ett kontrakt där det bland annat står att det betongfundament som vindkraftverket vilar på ej är vindkraftsföretagets ansvar vid en eventuell nedmontering. Istället rekommenderas markägaren att bila bort 30 cm av översta delen av fundamentet och sen jordtäcka. Men får ett armerat betongfundamentet som väger cirka 1300 ton bara lämnas kvar i marken? Den frågan vill ingen myndighet svara på.

Totalkostnaden för att sönderdela, frakta bort och deponera ett fundament beräknas gå på närmare fem miljoner kronor. Det finns alltså all anledning för markägarna att känna oro så länge som man inte med säkerhet vet vad som gäller. En annan obesvarad fråga är vad som händer vid en eventuell konkurs av en vindkraftspark.

Etableringen bygger i vissa fall på direkt vilseledande information. Ingen markägare tycks ha förstått att vindkraftverken på deras utarrenderade marker snabbt skulle bli internationell handelsvara. Till exempel är vindparken i Ytterberg, Malå, redan såld till det brittiska investmentbolaget HG Capital som i sin tur äger Nordisk Vindkraft. Parken invigdes så sent som i december 2011. Man har även köpt den närliggande och ännu ej färdigbyggda vindparken Åmliden. Utåt sett har HG Capital profilerat sig på vård och omsorg. En annan lukrativ bransch.

Även försäkringsdelen oroar. Is från rotorbladen kan slungas så långt som 500 meter från vindkraftverken och det gör definitivt att närområdet kan vara farligt att beträda vintertid. Och vem är ansvarig om en vindkraftsgenerator på arrenderad mark fattar eld och antänder andra markägares skog? Vindkraftsaktörerna har kritiserats för att de undviker att besvara frågor. Även då jag skickat skriftliga frågor till Nordisk Vindkraft har svaret uteblivit.

Arne Hellsten, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Malå är den ende som vågat träda fram. Han säger: ”Vi är alla grundlurade! Vindkraftsetableringen gick för snabbt och lagstiftningen var inte anpassad till den. Ljudnivån överskrider också vida de 40 dB som låg som grund för tillstånden. Under vintern när snurrorna belastas låter det som en vansinnesorkester även på tre kilometers avstånd. Om företagen tvingas följa sina gränsvärden på 40 dB skulle de inte få driva vindparkerna under vinterhalvåret”.

Arne Hellsten vill se en oberoende prövning av vindkraftsföretagens skyldigheter och rättigheter. ”Det finns alltför många människor i beslutsfattande ställning som har svalt vindkraftspropagandan utan reservationer”. Dessutom befarar han att parkerna kan komma att inhägnas för att anpassas till EU:s maskindirektiv för att undvika olyckor. Då lär många vakna upp säger han.

Nu finns 60 vindkraftverk bara inom Malå kommun, inräknat de som håller på att byggas. Ytterligare 25 har beviljats byggnadstillstånd. Men under mars månad sade ett enigt kommunalfullmäktige stopp för vidare utbyggnad efter en motion från en kommuninvånare. Mer behövdes inte.

Text: Matts Bildström,
frilansande journalist, bland annat på tidningen SKOGEN

5 svar på ”F.d. kommunstyrelsens ordf. i Malå uttalar sig..”

 1. Utbyggnaden av vindkraftverk är det största bedrägeriet någonsin mot svenska folket.
  Att alla vi tvingas betala för att få vår natur förstörd bara för att några få rika markägare och riskkapitalister skall bli ännu rikare är ett otroligt bedrägeri.
  Att alla vi tvingas betala för något som inte gör den minsta nyttan och till och med skadar klimatet är ett otroligt bedrägeri.
  Vem har lurat på politikerna detta vansinne?
  Är de så korkade allihopa eller har de låtit köpa sig?
  Måste vi använda våld för att få stopp på eländet därför att inga beslutsfattare lyssnar på oss?

 2. ”Bila bort 30cm och täck sedan med jord”… Låter som Inez Usman, som föreslog att olycksfartyget Estonia skulle täckas över.

  Vet någon hur många kubikmeter jord det skulle behövas? Vi pratar nog om Uppsalahögar ute i skogarna.

 3. Och som vi ser i bla Sidensjö så är det bara bulvanföretag som startar vindparkerna för att snabbt bli av med eländet till utländska ägare.

 4. Jag har sett videoavsnitt, läst om människor som drabbats av vindkraften deras upplevelse skulle jag inte ens önska vindkraftägarna. En familj i Tyskland stod inte ut med oväsendet och skulle sälja. När mäklaren kom blev svaret på frågan om priset osäljbart. Ett äldre fransk familj sörjde sina barnbnarn som inte ville hälsa på och sova över p.g.a. oljudet som höll dem vakna.
  Totalt vid utgången av 2012
  Vindkraftverk: 2 403 stycken
  Effekt: 3 743 MW Årsproduktion: 7,2 TWh *
  Ekvivalent årsproduktion: 8,7 TWh. **
  Tillkommande effekt under 2013
  Kvartal 1: 209 MW (utfall)
  Kvartal 2: 118 MW (utfall)
  Kvartal 3: 159 MW (utfall)
  Kvartal 4: 309 MW (prognos)
  Totalt = 795 MW
  http://www.vindkraftsbranschen.se/wp-content/uploads/2013/10/Statistik-vindkraft-kvartal-3-2013.pdf
  Installerad effekt 3743 MW, Levererar 795 MW, =21,2%, Transport från vkvnätet till södra Sverige 12% effektförlust. Vidare till syd Tyskland ytterligare 10%.
  Vkv förbrukar energi från stamnätet för att snurra glasfiberturbibinen för motverka skevhet. Uppvärmning för avisning av turbin, kylning och uppvärmning av maskinrum.
  Inte mycket energi för de störningar människor och djur får utstå liksom ödeläggande av skogar av torn, vägar, kraftgator och grus o stentag som lätt ger vindfällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.