Kungsörnar hotas av stora vindkraftsparker

Foto: Wikipedia
Foto:Wikipedia

 

Igår såg vi årets första kungsörn i Omsjö, Näsåker. Den satt på en talltopp och flög sedan iväg i riktning mot Nävernäsan (som ligger mitt i det område som vindkraftsindustrin Fängsjö/Storsjöhöjden planeras). En efterlängtad iakttagelse som föranledde ett nytt samtal med Ångermanlands Ornitologer / Thomas Birkö. Regelbundna örninventeringar görs i hela Ångermanland, och vi kan räkna med att en ny inventering av örnbon kommer att göras i vårt område under våren. 🙂

Skyddet av kungsörnar är viktig. I dagens SR P4 Västernorrland berättar Thomas Birkö om att storskaliga vindkraftsutbyggnader är ett stort hot mot örnarna.

”Den storskaliga utbyggnaden av vindkraften i Sverige hotar det nationella målet att det ska finnas 600 etablerade kungsörnspar om två år, enligt Tomas Birkö från Örnsköldsvik, ornitolog och ordförande i föreningen Kungsörn Sverige.

Vi är oroliga på grund av storskaligheten. Det är så stora arealer där det blir vindkraftsparker. Och om vi tittar statistiskt så är det är just stora rovfåglar som riskerar att skadas när de flyger in i de stora turbinerna, säger Tomas Birkö.

Idag finns det 500 etablerade kungsörnspar i landet, en tämligen stabil siffra de senaste åren. Men kungsörnen bedöms idag ändå inte ha en långsiktig livskraftig population.

Skälen är flera: dålig tillgång på föda, hot från fordon av olika slag, blyförgiftning och förluster av olika naturmiljöer.

Nu finns det ett nationellt mål som regering och riksdag satt upp – det ska finnas 600 etablerade par 2015.

Jag hoppas att vi når dit och att det inte går åt andra hållet. Vi måste lägga ner jobb på att skydda örnarna, säger Tomas Birkö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.