Kommentar till Svensk Vindenergis insändare i TÅ

Kommentar till Svensk Vindenergis insändare i TÅ  den 4 augusti:

 

”Kommentar till Vd för Svensk vindindustri Annika Helker Lundströms debattinlägg ang. vindkraft i TÅ 4 aug. 2012.

Hon uppmanar där västernorrlänningars och landets politiker att agera och öka ambitionsnivån för vindkraftetablering.

Kontentan av hennes inlägg överfört till företagare i Västernorrland är;

Om ni har en produkt som ni inte kan sälja för att den är för dyr att tillverka, som allmänheten måste betala stora summor för att ni skall kunna frakta till kund, som genererar få arbetstillfällen, som det är osäkert att kunden vill ha och att ni dessutom skapar en miljö som förstör för allmänhet och andra näringsidkare.

För att då få lönsamhet i ditt företag skall du kräva av allmänhet och av politiker i Västernorrland och på riksnivå, att de för er vinnings skull ska subventionera och köpa denna produkt till överpris, vare sig de behöver produkten eller inte.

Vilken drömsituation för en företagare!!??

Det står också i artikeln att för att i Sverige nå 30 TWh behövs 4000verk. Kan det då vara möjligt att man planerar för ca 1000 verk enbart i Sollefteå kommun (25% av behovet!!).

Min uppmaning till politikerna i allmänhet och speciellt i Sollefteå kommun är att inte bara lyssna på Svensk Vindenergis uppmaning utan också sätta er in i vad stora delar av svenska och internationella vetenskapsmän säger. Notera också deras förklaring till varför även storskalig vindkraft får mycket svårt att ersätta kärnkraften. Påpekas bör att undertecknad inte är någon kärnkraftsivrare.

I nämnda artikel står att vindkraften bromsar in 2014. Troligt är att de stora investerarna inte ser någon lönsamhet i projekten. Det framgår också att Annika Helker Lundström nu (istället) söker investerare hos allmänheten. Under dagens (och morgondagens) förutsättningar kommer nog en sådan investering att i jämförelse få Telia aktiernas utförsäljning till svenska folket att framstå som en mycket bra affär för de köparna. ”

Christer Lidén
Forsnäs

Uppdatering: Christers svarskommentar publicerad i TÅ den 7/8.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.