Bygg vinddkraft där den behövs!

Svarsinsändare i TÅ den 10 juli:

”Kommentar till Vindkraft och turismen införd i TÅ 5/7/12 av Nordanvinds Vd Hans Erik Flodin.

I tidigare inlägg angående vindkraftsdebatten har jag erkänt att jag och flera av oss amatörtyckare som sänder in våra artiklar till ordet fritt kanske inte har den detaljkunskap som skulle behövas. Har dock noterat att i inlägg från de så kallade experterna (typ ovan nämnda insändare) att i mångt och mycket visar de upp samma okunskap (medvetet eller inte?).

I artikeln nämns att turismen på Gotland ökar trots att man har vindkraftverk. Ingen vet väl hur mycket mer den skulle ökat utan vindkraftverk. Och ingen vet väl om turisterna väljer att återkomma till Gotland om det blir fler vindsnurror där.

Mängden vindkraftverk där är bara ett fåtal i jämförelse med de cirka 1000 stycken som är planerade i Sollefteå kommun.

Att Gotlands marker är betydligt plattare än våra vackra berg är sant men att vindkraftverken skall synas mera där än här vill jag inte hålla med om. Jorden är ju rund och deras vindsnurror är i princip halva höjden mot de som byggs i våra områden så de försvinner relativt snabbt bakom horisonten. Om man sen följer debatten i tidningar och andra medier på Gotland så ser man att missnöjet hos lokalbefolkningen är lika stort där som här när man måsta bo i närheten av snurrorna.

För att förklara vad jag menar med att verken kommer att synas mera här än där vill jag citera en Holländsk vän som kom till Sollefteåtrakten för första gången. ”Han sa att han rest till många platser på vår jord men sällan sett en sådan fantastisk natur som här, framförallt att se dessa fantastiska berg som avlöstes av bergskam på bergskam så långt ögat kan se. Han uppgav att han upplevde en fantastisk harmoni i denna natur”.

Om den utbyggnad som planeras i Sollefteå kommun kommer till stånd kommer man att från ett stort antal platser runt om i kommunen kunna se och höra hundratals verk riktigt nära sig och runt bergen i horisonten. Säkert har ”expertisen” en förklaring på att detta gynnar turismen. De har säkert också en förklaring på vilka som kan ta hand om turisterna efter som en stor del av de som skall bo i denna park nog tvingas att flytta.

Det nämns i inlägget att Flodin har goda erfarenheter i Frankrike, Litauen, Lettland och Tyskland när det gäller vindkraftsbyggnad. Om de är så tillmötesgående, är det väl för en entreprenör som Flodin ett gyllene tillfälle att bygga verk där i stället för här.

Därmed slipper han också att debattera med oss som anser att det är fel att vår vackra natur förstörs i onödan för att exportera elström till nämnda länder.”

Christer Lidén, Forsnäs

 

Ett svar på ”Bygg vinddkraft där den behövs!”

  1. Om vindkraft behövs skall det vara i Stockholm där vi förbrukar mycket energi. Försök införa några vkv i och omgivningen kring Stockholm då kommer 1 miljon stadsbor och resa sig och det räcker för där finns många röster att hämta för partierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.