En insändare om vindkraftspropagandan (Ljusdalsposten)

Följande svarsinsändare i Ljusdalsposten är läsvärd:

”Vindkraft ger inga lokala jobb, att påstå det är rent fel. Under byggtiden kommer folk hit som inte tillför Sverige en enda skattekrona annat än moms.

Under tiden för drift sker övervakning av centralt placerade datorer. Driften ger väldigt få serviceteknikerjobb. Branschen har aldrig lyckats peka ut de arbetstillfällen de i teorin påstår.

Vindkraft är inga lokala investeringar. Den internationella storfinansen som står bakom och de utnyttjar våra marker för att få bidrag och avkastning på sitt kapital. Utan bidrag såg vi inte röken av dem.  De tar vår natur och rekreation för detta.

Vindkraft är olönsam och lever enbart därför att vi svenskar ger den bidrag. Vi behöver inte den elkraften utan den exporteras till Europas storstäder. Den är subventionerad av oss och utnyttjar våra bär-, svamp-, fiske- och rekreationsmarker. Alla möjligheter till småskalig besöksnäring omöjliggörs eftersom det är orörd tystnad och natur vi har att erbjuda. Den näringen ger redan i dag fler jobb på Bollnäs finnskogar än vad kraftverken någonsin kommer att ge.

Bygdepeng är en allmosa från den rikes bord. Lokala besöksnäringsjobb baserade på vår natur ger oändligt bättre framtidsmöjligheter. Och bevarad natur. Varför utnyttja naturen till något vi inte behöver och som tar naturbegreppet ifrån oss?

Ett vindkraftverk producerar el bara 25 procent av tiden. Vi måste ha el 100 procent av tiden vilket innebär att ju mer vindkraft desto mer annan el måste byggas ut för att få stabilitet. Blir det älvar eller kärnkraft?

Naturskyddsföreningen har räknat ut att på 50 procent av Bollnäs finnskogs yta projekteras det vindkraftverk!

Vindkraften passar inte Sverige, vi har offrat våra älvar. Vindkraft är det största infrastrukturmisstag som gjorts i landet.

Hur Nilshem kan ge sig till att tala för den vattvällingen är egendomligt omdömeslöst.

Kontinenten behöver mer miljövänlig el, varför propagerar inte Nilshem för att kraftverken ska byggas där? Då slipper vi dessutom alla dessa negativa effekter.

Låt hela Sverige leva genom lokala jobb och bra levnadsförhållanden åt alla oss som bor här. ”

Kjell Söderlund

4 svar på ”En insändare om vindkraftspropagandan (Ljusdalsposten)”

 1. Verkligen snurrigt och inte mycket som är sant av det Kjell Söderlund påstår.

  Vindkraftverk måste servas på plats. Det är inga avancerade jobb att mäta driftströmmar, lagertemperatirer och annat som måste regelbundet kontrolleras. Man skall dock inte lida av svindel. Om dessa kontroller skulle skötas på distans så krävs det avancerad teknik för det som kräver mer avancerade kontroller. Därför är det mesta från vindkraftverken inte möjligt att fjärravläsa.

  Ett stort vindkraftverk ger 25-30 dagsverken per år i servicetid på plaats. Normalt jobbar man 2-3 personer i ett serviceteam. En person måste vara elektriker eller minst motsvarande utbildning. Mycket arbete har med säkerhet att göra. Jobbar man uppe på tornet så är det en som jobbar och den andra manöverar livlinan.

  En vindkraftpark på 40 större vindkraftverk kräver servicejobb på plats 1000-1200 dagsverken. Det ger jobb åt 5-6 personer om de är lokalanställda. Är de inte lokalanställda så krävs det fler personer eftersom då går mycket av arbetstiden åt för restid.

  Det enda Kjell Söderlund visar med sin insändare är att han antingen är okunnig om vindkraft eller att han ljuger.

  1. @Ivar

   Och det enda Ivar (Industriell Vindkraft…. någonting?) visar är att han arbeter inom vindkraftsindustrin – gissningsvis som servicetekniker – och att han uttrycker sig lika luddigt som provocerande.

   — ”Det mesta tyder på att medellivslängden för vindkraftverk kommer att vara över 30 år”
   Vad då ”det mesta”? Kan du inte ens skilja mellan VKV till havs, i slättbygd och i turbulent skogslandskap??

   — ”25-30 dagsverken per år i servicetid på plats.”
   Vad gör servicepersonalen vid varje snurra varannan vecka??

   — ”Därför är det mesta från vindkraftverken inte möjligt att fjärravläsa.”
   Man blir mörkrädd! Vad innebär det för risker för brand i generatorer, oljeutsläpp etc etc??

 2. Defåtal servicemänniskor som kommer att behövas behöver inte vara boende i kommunen. Jag har i min egen bekantskapskrets ett par som arbetar med denna service på vindverken som du beskriver och de bor/skattar inte i den kommun de arbetar i.

  Vindverk har en kort livstid ca 20 år, det känner du säkert till. Därefter är vindkraftens saga all, det är de flesta sakkunniga överens om. Vad händer med alla rostiga och uttjänta vindverk i skogarna då? Att vindbolagen skulle idas/vilja ta bort dem är en utopi. Det blir i så fall staten (dvs skattebetalarna) som får frakta bort allt detta material i skogarna. Även detta en utopi för dem/oss som känner till hur det brukar bli.

  Detta är en naturförstörelse utan like. Ingen tjänar på detta, allra minst vi i Norrland. Bara kolindustrierna i Tyskland dit den mesta vindkraften ska exporteras. Detta på bekostnad av Norrlands skogar och höjda elpriser i Sverige.

  Jag känner inte Kjell Söderlund. Jag vill dock hävda att hans åsikter i det här inlägget delas av många, många. Men det kanske du påstår är lögn också? 😉

  1. De som sköter den regelbundna servicen av vindkraftverk behöver inte vara boende i kommunen där vindkraftverken finns, men i närområdet. Efter några år brukar nästan alla som jobbar med vindkraftsservicen för en vindkraftspark bo i närområdet. Vindkraftsbolagen betalar som regel inte resersättningar till personer som bor långt ifrån vindkraftsparkerna om det går att anställa personal som bor närmare.

   Det mesta tyder på att medellivslängden för vindkraftverk kommer att vara över 30 år. Rivning av vindkraft avsätts det i fonder för. Dessutom så är det högt skrotvärde på gamla vindkarftverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.