Har du förstått vad som håller på att ske?

Följande artikel av Emma Hamberg kan man läsa i senaste ”Byabladet” i Näsåker:

”I kommunen planeras det just nu för ett flertal vindkraftsparker.

Det norska bolaget Fred.Olsen Renewables och SCA har bildat FORSCA AB som planerar att bygga 210 kraftverk á 210 m höga i området Fängsjön och Storsjöhöjden. Det finns idag inget kraftverk i Sverige som är så högt. Jämför med Sveriges högsta byggnad Turning Torso som mäter 190 m…

På grund av den höga höjden så måste verken förses med ett högintensivt blinkande ljus som står på dygnet runt. Verken avger dessutom ett oljud som kommer att höras flera kilometer bort.

I de närmaste byarna bland annat Fängsjö, Omsjö, Tallnäset och Grundtjärn så kommer vindkraftsparken att utgöra ett dominerande synintryck. Forsca bedömer att Näsåker kommer att få en begränsad visuell påverkan, det betyder allt mellan 0–159 kraftverk. Hur många kommer du att se från ditt hus? Forsca kommer inom kort att sätta upp ett fotomontage på medborgarkontoret i Näsåker. Gör ett besök och bilda dig en egen uppfattning om projektet!

Vad är då fördelen?
Vindkraft är en förnyelsebar energikälla och räknas därför som miljövänlig. Men varför byggs kraftverken här? I Norrland producerar vi redan mer el än vad vi gör av med, för att inte tala om Sollefteå kommun som är Sveriges näst största vattenkraftsproducerande kommun. El ska produceras där den konsumeras pga. det svinn som uppstår när elen transporteras. Så varför byggs det då här? Jo, för att i södra Sverige – där elen behövs, där möter man ett motstånd mot vindindustrier. Vindkraftverk förstör nämligen boendemiljön för människor i södra Sverige – men tydligen inte i Norrland?

Kommunen hoppas att projektet ska generera arbetstillfällen och det låter ju positivt. Men hur många eller vem som kommer att få jobb kan ingen svara på. Är det bybor eller entreprenörer utifrån? Kan vi till och med tappa arbetstillfällen och invånare pga. projektet? Hur kommer det att gå för Omsjö camping, vars gäster väljer campingen pga. det tysta natursköna läget? Kommer gästerna tillbaka om de får bo i ett konstant buller och se alla dessa vindkraftverk?
Det finns olika forskningsrapporter om hur det konstanta bullret påverkar människors hälsa och sömn. Kommer de bofasta och sommarstugeägarna att kunna bo kvar? Det vi vet med säkerhet är att många i området kommer att få sina liv påverkade av vindindustrin.

210 stycken, 210 meter höga, blinkande, roterande, bullrande vindkraftverk i Din närhet för att generera ström som ska konsumeras någon annanstans och ge pengar åt ett bolag… Låter det snurrigt? Gå in på www.snurrigt.vildavastra.se för att läsa mer och delta i debatten. På hemsidan finns länkar till andra hemsidor, artiklar och även en namninsamling mot den storskaliga vindindustrin. Du är välkommen att kommentera oavsett om du är för, emot eller inte har tagit ställning än.
För nu till det viktigaste, det är inte för sent att påverka!

Det är Länsstyrelsen som kommer att fatta beslutet om vindkraftsparken blir av.
Kontakta Länsstyrelsen och berätta vad du tycker! För fram dina åsikter till kommunpolitikerna. Har du frågor om projektet? Kontakta Forscas projektledare Magnus Ringlöv på tel 090-10 84 82 eller Lars Gustavsson på tel 060-19 33 53. Det går även bra att ringa mig på tel 070-271 14 25 om du vill bolla dina åsikter. ”

Med hopp om en god dialog
/Emma Hamberg

Bild: Ritjelsberget,
Havsnäs vindkraftsanläggning, Jämtland.
Foto: Fredrik Herrlander
Bild lånad från: www.mynewsdesk.com

2 svar på ”Har du förstått vad som håller på att ske?”

  1. Bra Emma, dags att vi vaknar ur vår törnrosa sömn! Norrland kommer att avfolkas i takt med fler vindkraftverk, vem vill ha dessa vinande monster på hörbart avstånd, INGEN! Gratis bussresor för inlandsbefolkningen till utställningen i Näsåker rekommenderas! Ryt NU, låt höra er röst innan vindkraftverken tar över er miljö!

  2. Hej Emma !
    Du ställer en mycket befogad fråga. Själv bor jag i Säfsen (Fredriksberg,Dalarna), en liten f.d bruksort där några eldsjälar satsat på turism (skidor,vilmark,fiske,jakt) osv. och lyckats fantastiskt bra. Man har i dagarna haft ute utbyggnadsplaner
    på över 1 miljard kronor. Själv tillgodosåg jag mitt naturintresse i junseleskogarna i min ungdom, och de påminner väldigt mycket om de trakterna häromkring.
    Så till de intressanta – det fanns konkurrans om det område där utbyggnaden skulle ske, mäktiga energiintressenter ville bygga vindkraftspark i stället. De slutade med att kommunen satte ner foten och sa tack för visat intresse till ”vindkraftsfolket” .
    Jag har lufsat omkring en hel del i skogarna här i dalarna och jag måste ge Kurt rätt när han kallar dessa ”VARELSER” för MONSTER. Det ser ju rätt anspråkslösa ut på håll, men man står inte länge och ex.vis fiskar i närheten av av ett vidkraftverk, om man överhuvud taget vill befinna sig i närheten. Jag stannade en gång i närheten av med besökare från Ryssland (man såg inte vindkraftverket) men ljudet höll på att skrämma livet ur dessa, dom blev riktigt illa berörda ändå var avståndet säkert mer än en kilometer. Jag är på inget sätt om vindkraft, men man kanske ska överväga som kommunen gjorde här, finns det andra ställen att placera på, vilka andra intressen kommer ikläm. ? Finns den nån policy från kommunen i frågan ? Ryt nu !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.