Vi har gått på en blåsning!

600

I ”Fagersta-posten” finns denna insändare publicerad idag. Det kan inte sägas bättre!

”Vi blir konstant matade med att vindkraft är miljövänligt och gratis. Folk i allmänhet tror på detta och ifrågasätter inte. Allra minst politiker, de tror blint.

Jag tycker att det är hög tid att vi sätter ned foten och säger nej till denna meningslösa utbyggnad av vindkraft i Sverige som varken är miljömässigt eller ekonomiskt försvarbar. Det faktum att vindkraftsindustrin främst drabbar oss på landsbygden är en förutsättning för att denna blåsning ska kunna fortgå. Våra röster hörs inte lika mycket och är inte lika mycket värda. Vi får se våra naturområden runt om i landet förstörda och drabbas både hälsomässigt och ekonomiskt.

I storstäderna slipper man se och höra vindsnurrorna, men man slipper inte undan ekonomiskt. Alla vi som köper el betalar tillsammans, via våra elräkningar, hundratals miljarder för att hålla vindkraftsexploatörerna under vingarna. Vad händer när svenska folket faktiskt inser hur lurade vi alla är? Trots att själva elpriset är lågt så har våra elräkningar knappast blivit mindre, elcertifikatssystemet utökas och nätavgifterna skenar.

De politiker som främst sjunger vindkraftens lov brukar inte tycka om att till exempel friskolor ska få göra vinst (oavsett om det råkar vara en ideellt driven byskola), men de accepterar utan vidare att vindkraftsbolag kan använda allmänhetens pengar för att sedan snabbt sälja till ett utländskt bolag så snart anläggningen är klar. Är det klok politik?

VKS, bolaget som försöker göra pengar på att anlägga en vindpark i Norberg och Avesta, vägrade att svara på hur deras affärsmodell ser ut. Det står däremot helt klart att de inte har för avsikt att driva vindparken själva, utan den ska snarast avyttras till eventuell spekulant. Detta bolag valde kommunernas politiker att lyssna och lita på istället för sina egna kommuninvånare.

I dagsläget är vindkraftsbranschen inte lika lönsam som för några år sedan. Ropen efter ökande subventioner skallar. Det har också visat sig att när vindparkerna gjort sitt och subventionerna tagit slut så struntar bolagen i att plocka ner snurrorna, utan går hellre i konkurs. Kvar står markägaren som får bekosta nedmontering, skrotning och bortforsling.

En vidare utbyggnad av vindkraft i Sverige är meningslös. Vi har redan en i princip fossilfri elproduktion. Fortsätter vi trots allt att bygga ut vindkraften måste vi lägga massor med pengar på att förstärka elnät och kompenserande bas-och reglerkraft. Till vilken samhälls- och miljönytta? Om koldioxidutsläppen i Sverige inte minskar vid utökad vindkraft, vilken är då den tänkta miljövinsten?

De hundratals miljarder som vi lägger i händerna på vindkraftsbolagen kunde vi använda till bättre ändamål. Skola, äldreomsorg, sjukvård eller kanske på miljön, för det är väl där pengarna var ämnade att göra nytta?”

Magdalena Andersson, national- och företagsekonom, Olsbenning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.