SVT går, åter igen, vindkraftbranschens ärenden

20 okt. 2015.

I morgonens Rapport den 20 okt. visas följande inslag om vindkraftbranschens situation med det låga elpriserna dagen innan riksdagen ska besluta om en ambitionshöjning i elcertifikatssystemet. (Läs Näringsutskottets betänkande längst ner.)  Ca 5.35 min. in i sändningen kan man se inslaget här:

http://www.svtplay.se/video/4296243/rapport/rapport-20-10-07-30-textat

Varför sväljer SVT åter igen vindindustrins bete och går deras ärenden när de tar upp vindkraftbranschens svåra situation med det låga elpriset precis dagen innan riksdagen ska besluta om ambitionshöjning i elcertifikatssystemet?

Vi har elöverskott i Sverige. Och vattenkraft i Norrland som exporteras söderut. ALL den vindkraftsenergi som ska produceras i Norrland kommer att fraktas söderut främst till kolindustrierna i Tyskland för att Tyskland ska kunna kompensera sina kolindustriutsläpp. Norrlands skogar ska offras för detta. Norrland ska bli en koloni för att kompensera Europas kolutsläpp. Vi får ingenting av denna vindkraftsexploatering. Bara en enorm naturförstörelse. Vår unika skogsnatur är på väg att offras. De enda som tjänar på detta är vindbolagen. Norrlands invånare, djur och natur är förlorarna.  Stamnäten söderut måste byggas ut för miljarder för att elen ska kunna fraktas söderut. Det är våra skattepengar som går till detta och det kommer att läggas på elfakturorna.

När man vet att det saknas eller döljs mängder av fakta om stora miljökonsekvenser, ekonomi, risker och samhälls-/miljönytta är slutsatsen att intermittent vindkraft generellt sett är negativt för alla; människor, djur, miljön och samhällsnyttan. Det enda alternativet som ger både verklig miljö- och samhällsnytta är naturligtvis energieffektivisering och -besparingar. Vi i Norrland ska inte vara energikoloni åt våra grannländer för att de ska kunna stänga sina kärnkraftverk men fortsätta med sin kol- och gaskraft.

Det finns ett mycket starkt motstånd mot vindkraftsexploateringen i Norrland!! Allt fler inser att det som håller på att hända i Norrland är ren exploatering/expropriering av vår natur! Vi får ingenting av detta mer än en gigantisk naturförstörelse och enorma problem för människor och djur. Det finns en stark motståndsrörelse i hela Norrland. I flera delar av Norrland har det arrangerats protestmöten, protestmarscher, hemsidor, ett otal insändare, skrivelser, överklagningar i alla instanser och krav på moratorium (som personligen räcktes över till Stefan Löfvén) mm.

Vi anser att SVT går vindkraftbranschens ärenden! Kritiska program om vindkraft i SVT anmäls av vindkraftsbranschens lobbyister och Svensk Vindenergi, och SVT vågar inte stå emot.

Vi känner ilska och en stark oro över att SVT, åter igen, går vindkraftbranschens ärenden.

Näringsutskottets betänkande.  ”Ambitionshöjning för förnybar el och kontrollstation för elcertifikatssystemet 2015”

—————————–

Ring gärna till redaktionen och protestera mot detta inslag: 08-784 00 00 Begär att få kopplas till redaktionen.

Det går även att maila direkt till:  svtnyheter@svt.se.

Ett svar på ”SVT går, åter igen, vindkraftbranschens ärenden”

  1. Jag delar beskrivningen helt och fullt.

    Å andra sidan är det inte så konstigt att statsmedia bedriver propaganda för statens politik och samtidigt förnekar kritiker utrymme. Vi delar detta med bl.a. dagens Ryssland och Turkiet där som bekant oppositionella t.o.m. riskerar livet.

    Så långt får det inte gå i Sverige hoppas vi alla men nog är det väl en hederssak för media att spegla även avvikande åsikter, vi har ju åsikts- och yttrandefrihet och ser oss som en demokrati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.