Naturturism en framtidsbransch

Häromdagen kunde vi i media läsa om den satsning som nu skall göras på turism inom HögaKustenområdet, liksom om den utveckling man också vill se på området turism i inre Ångermanland. Det är viktiga och riktiga satsningar, upplevelseindustrin blir allt viktigare som inkomstkälla i vårt land. Det är också något som uppmärksammats av Världsnaturfonden WWF. Under rubriken ”Naturen tillgång för turistlandet Sverige”, redovisar man i media en färsk undersökning. Den visar att ett av huvudskälen till att utländska turister reser till Sverige är att uppleva vacker och orörd natur. Enligt SCB motsvarar turismen cirka 3 procent av Sveriges BNP, vilket är mer än hela den svenska livsmedels-eller mineralutvinningsindustrin.

I Norrbotten och marknadsför man sedan länge det exotiska i det norrländska vinterklimatet. De vita vida vidderna, upplevelsen av polarkyla och gnistrande norrsken får japaner att fylla charterplan för att uppleva de scenerierna varje vinter. Också vi i Sveriges geografiska mitt har mycket att erbjuda för den som söker genuina värden.

Den skärgårdssatsning som gjorts på HögaKusten uppskattas och utnyttjas också alltmer. Den kan nås också via de entreprenörer som etablerar sig med turbåtar av olika slag. Det man tycker om värnar man om. Det är viktigt att det industrifiske som bedrivs inom området, och som möter ett allt större motstånd begränsas.

Men också i inlandets skogslandskap finns stora möjligheter till utvecklad naturturism. Caroline Vissers tulpanodling och turistanläggning är exempel, liksom området runt Näsåker med Urkult och hällristningar. Och Junsele med sin Djurpark kan säkert också bli ett givet stopp för en rundresande internationell publik, vinter som sommar.

Naturturismen förutsätter i sig upplevelsen av en orörd och oförstörd natur. Det är viktigt att ha i åtanke när man beslutar i de här viktiga frågorna. När det gäller den orörda natur som skogens landskap ger, hänger nu hotet tungt över de norrländska landskapen. Det orörda landskap som turistindustrin eftersöker blir allt svårare att finna när vindkraftverk från sina höjdlägen dominerar landskapsbilden.

Naturturismen och de upplevelser man kan skapa runt den, är en starkt växande inkomstkälla och källa för sysselsättning. I vår alltmer urbana värld, blir behovet av andra perspektiv en önskan man vill tillfredsställa. Och för de som bor i det som alltmer kallas glesbygd kan detta bli en viktig förutsättning för sysselsättning och överlevnad. Av de skälen, och också andra menar WWF att det finns det skäl att tänka över hur vi använder våra naturlandskap.

2014.08.14
SPI-Välfärden
Jarl Strömbäck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.