NV AB exproprierar mark i Sidensjö för Tysklands räkning.

Nordisk Vindkraft i Näs
Nordisk Vindkraft i Näs

NV´s representanter Kalle Frölander och Johan Nordin vid Drömmesjön i Näs i Sidensjö. Konstverket ”bron” i bakgrunden. Foto Maria Edstrand. Från TÅ.

Markägare i Sidensjö har trots hjälp av LRF och dess representant Roger Johansson fått se sig överkörda av brittiska vindexploatörer. Mark måste avstås av alla boende där kraftledningsgator ska dras fram i 50 meters bredd.

”– Jag jobbar ju åt LRF och har hjälpt markägare i Sidensjö. 123 markägare drabbas när kraftledningen dras över deras mark, de får betalt för skogen som fälls men inget annat. Marken förlorar de rätten till, utan ersättning. En 50 meter bred ledningsgata mellan Moliden och Sidensjö.

Men det är kanske inte de enskilda markägarnas öden som berör mest. Det handlar om hur vindkraften påverkar naturen, de människor och djur som har sin livsmiljö här.

– Vi blir helt överkörda. Hur påverkar ingreppen i dag, hur påverkar de om tio år? Vem tar ansvaret för konsekvenserna – när de visar sig, för ingen har ju gjort någon ordentlig analys? Det är så bråttom att kratta manegen för vindföretagen, säger Roger Johansson.”

”Det står i alla fall klart att det handlar om ett gigantiskt bygge i Sidensjö med tysk finansiering, eftersom projektbolaget och parken har köpts av Münchens stads elbolag.

Magnus Mattsson, affärschef för Nordisk Vindkraft, som står för bygget och även kommer att driva vindkraftsparken när den är klar, säger att han är mycket nöjd med hur allt har förflutet”. TÅ.

NV dvs Nordisk Vindkraft AB är ett helägt dotterbolag till RES som har sitt huvudkontor i London.” http://Renewable Energy Systems Limited

RES står för Renewable Energy Systems Limited.

5 svar på ”NV AB exproprierar mark i Sidensjö för Tysklands räkning.”

 1. Med den harmoniserande prissättningen som EU bestämt och obegränsad kapacitet mellan Sverige och kontinenten som EU bestämt kommer priset i framtiden att bli lika inom hela EU med sämre konkurrenskraft för Sverige och därmed högre arbetslöshet och sämre ekonomi. Den dagen är det som vindkraftägarna väntar på, då börjar strömmen flyta i ledningarna till kontinenten och pengarna kommer att strömma ner i fickorna på vindkraftägarna. Vi i Norden har ett kallare klimat så harmoniceringen kommer att slå hårdare nu närmare Nordpolen man bor men det jämnar ut sig då även politiker som bestämt etableringen även kommer att drabbas. Järnvägen är storförbrukare av el som kommer att harmoniseras med högre priser. Elkostnaderna för kommunen kommer att stiga för kommunens fastigheter och belysning vilket försämrar kommunernas ekonomi som måste kompenseras med medborgarnas pengar. Kommunerna har ovetande skrivit på godkännandet som belastar budgeten med nya av kommunen godkända kostnader. Bygdepengen borde heta kompensation för högre elpriser. Det högre priset har vi också våra ”miljöpartier” att tacka för och Anna-Karin Hatt C som är energiminister. Tyskland behöver nya ledare och även vi.

 2. Glöm inte att stryka olämpliga kommunpolitiker september 2014. Påminn även övriga era rättigheter. Man har inte bättre politiker dom man väljer. Låt den devisen bli klargjort för era kommuntjänare. Kommunen skall stå på väljarnas sida mot storfinansen som kommer att förstöra ert landskap som svårligen kan återställas.
  Se till att vkägaren betalar in kostnaden för rivning innan arbetet får påbörjas. Betalar inte vkägaren så förs kostnaderna över på markägaren och när hans pengar är slut går kravet till kommunen som tar ut kostnaderna på kommuninnevånarna. Vk ägaren kan sälja vkv strax före rivning för några liter sprit som betalning för en namnteckning.
  För att beräkna den förlorade CO2 upptaget av växande skog gäller 10 – 15 ton /m2 och år. Beräkna den totala avverkningen för vindvärkens (ä!!) uppförande gällande tornplats bilvägar och kraftgator och multiplicera med 12 ton/m2 och år (antar tillväxten i ert område är ca 1,5%/år).
  Förutom den vk som byggs för kontinenten vill C och MP ersätta kärnkraften med förnybar koldioxidosande vindkraft. Det betyder att ca 65 – 70 TWh idag skall ersättas med vindkraft eller ytterligare ca 45 000 vindkraftvärk (ä!!) + gas/kol eller oljekraftverk som baskraft + några älvar till måste byggas ut som reglerkraft. Detta ger ett ostabilt kraftläge.
  Väljer man vatten-el så är man nere i 4,4 g CO2/kWh


  Väljer man kärnkraft-el så är utsläppen av CO2 till 3,3 g /kWh.


  Väljer vi vind-el så stiger utsläppen till 13 g koldiox-id/kWh.


  Vind-elen släpper alltså ut nästan dubbelt så mycket koldioxid per kWh som både vatten- och kärnkraften släpper ut tillsammans. 
Allt räknat på verkens hela livstid: byggnation, underhåll och nedmontering.
(Källa: Vattenfalls egen hemsida.)

  Vi ställer upp med förstörd natur och stressjukdommar för boende. Risker för fallande is, propellerdelar och bränder. Fåglar och fladdermöss får sätta livet till. Som tack får vi drastiskt högre elpriser som försämrar konkurrensen på världsmarknaden, nedläggning av företag, högre arbetslöshet, färre turister och bisfenol-A i naturen (reproduktionshämmande).

 3. Talade med Roger idag om Sidensjö. Tydligen fick inte de exproprierade ens vad träden var värda – de fick själva betala för avverkningen!!!

  Och det är en liten tretrådars ledning som dras – men vindbyggarna har ”stormsäkrat” med denna 50 meters breda gata ned mot Moliden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.