Gruva förgiftar i Finland

Gruvan i finska Talvivaara släpper just nu okontrollerbara mängder med gift ut i omgivningen. Inga svenska medier verkar vara intresserade av att rapportera.

Och vissa miljörörelser fokuserar blott och bart på kärnkraftverken just nu, med att hoppa över stängsel och gömma sig i skjul för att bevisa dålig säkerhet… Och struntar i skogsförstörelsen. Men vi får hoppas på bättring.

Finlands StrålsäkerhetsCentral rekommenderar att man inte dricker vattnet från Lumijoki eller använder det vid matlagning. Vilket betyder att brunnarna är förgiftade.

”–Jag är besviken. Jag är verkligen besviken. Såväl som kommunfullmäktiges ordförande, som Sotkamobo och som turistföretagare, sade han vid fullmäktiges utfrågning av företrädare för gruvbolaget Talvivaara.” citat HBL.

Gruvdrift kan alltså orsaka oanad miljöförstöring för miljön som inte kan kontrolleras – När ska Sollefteås kommunfullmäktiges ordförande likt Sotkamobos reagera. Oavsett vi nu pratar om gruvgift eller vindindustrier som förstör miljö.

Och förstörd boendemiljö inte minst sagt – Ska det kunna finnas möjlighet för människor att bo i Västra Ångermanlands vackraste naturområden? Och för turism att besöka? Eller ska bara snurrtornsmekanikern vara välkommen till ett avstängt öde industriområde med snurror över huvudet.

Ett svar på ”Gruva förgiftar i Finland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.