Kämpar i motvind

Från SVT-nyheter:

”Föryngringarna minskar Kungsörnen ser ut att gå en dyster framtid till mötes med flera svåra hinder på vägen.

Det har varit ett dystert år för kungsörnarna i Sverige med bara 157 lyckade häckningar jämfört med 234 ifjol. Siffrorna presenterades under kungsörnsymposiet i Höllviken i helgen.

Och det är flera faktorer som ligger bakom. Kombinationen med en kall vår och försommar samtidigt som det varit dåligt med byte har dragit ner antalet häckningar. Dessutom har tjuvjakten och blyförgiftningen ökat. En tredjedel av alla kungsörnar som lämnats in till statens veterinärmedicinska anstalt var skjutna och nästan var tionde död fågel var blyförgiftad.

Andra hinder är tågdödade kungsörnar som ökat de senaste åren.

– Vi vill att man plockar bort tågdödat vilt snabbare. Det är en åtgärd som kan dra ner dödade kungs- och havsörnar. Även andra rovdjur kan undkomma tågdöden på det sättet, säger Thomas Birkö som är ordförande i Kungsörn Sverige.

Föreningen Kungsörn Sverige har nu skickat en resolution till miljöministern där man efterfrågar bättre samordning mellan myndigheter och åtgärder för att vända trenden.

– Vi oroas också över de storskaliga satsningarna på vindkraftsparker, framför allt i vårt område. Där det blåser mycket och byggs vindkraftverk finns också kungsörnarna, säger Thomas Birkö.

Även i Finland och Norge minskade föryngringen av kungsörn i år enligt siffror som presenterades under kungsörnsymposiet i helgen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.