Vindbrukskoll bland Sollefteås fullmäktigepolitiker?

Vid måndagens kommunfullmäktige möte fanns flera möjligheter, dels genom  ett inlämnat medborgarförslag samt en motion att ta tillfället till en bred debatt bland de politiska partierna, om kommunens nuvarande samt kommande planering av vindkraftsprojekt i kommunen.

En debatt om vindkraften i fullmäktige hade bl.a. kunnat ge svar på oron för dom som idag bor i närområdet av kommande vindkraftsetableringar, ge svar på hur man skall få med medborgarna i den kommande Översikts/vindkraftsplaneringen, ge svar på vad som kommer att ske  med etableringar av vindkraft i de s.k. Utredningsområdena(2008 års Vb-plan) och vad blev det med de utlovade bygdemedlen!

Enligt kommunalrådet Elisabeth Lassen redovisning på fullmäktigemötet är flera vindkraftsprojekt nu är på gång bl. a kommer en tillståndsansökan under hösten, om byggandet av en storskalig vinkraftsetablering i Omsjöområdet/Näsåker att lämnas in med ca 200 stora vindkraftverk, som har en höjd på över 200 meter. Inom samma område har det nyligen gjorts ansökningar om 3 olika berg/grustäckter, även nya vägdragningar och dragningar av nya kraftledningar tillkommer.

Ytterligare projekt som är på gång redovisades bl a 22 verk vid Kärmsjön ovanför Betarsjön i Junsele, Ranasjö Ramsele 33 verk samt Salsjön i Ramsele 24 verk  m.fl.

I medborgarförslaget liksom motionen som avslogs av majoriteten på fullmäktigemötet (Miljöpartiet och Västrainitiativet reserverade sig mot beslutet) efterlystes en mer demokratisk process i kommunens planering av vindkraften. Medborgardialoger med samråd/insyn/rapportering kan ge delaktighet och lokal kunskap under hela planprocessen för att säkerställa att alla näringars behov, naturintressen samt att lokalbefolkningens intressen/behov tillvaratas i de områden, där vindkraftprojekt planeras.

Kommunens politiker har besluten i sin hand! Det är hög tid att delge oss medborgare möjligheter till en demokratisk insyn och delaktighet i Översikts- och vindkraftsplanearbetet!

Följ dessa och andra frågor på kommunfullmäktigemötena från och med september genom webbkameran, på Sollefteå kommuns hemsida. Har man inte tid att se ”live”-sändningen, kan man se en inspelad version i efterhand. (Kf-debatten från den 24/9 om vindmotionen börjar ca 3 tim 18 min in i mötet / admin.not).

Text: Monica Blomström Junsele

 

 

 

3 svar på ”Vindbrukskoll bland Sollefteås fullmäktigepolitiker?”

  1. I dagens läge då elpriserna ligger på ca 45 öre är det ingen förtjänst på vindvärken så många nya projekt har skjutits upp eller skrotas. Så mycket förstörd natur för att producera lite el. 4 kraftstationer av Nämforsens storlek skulle kunna ersätta alla 327 vindvärken. Ett modernt kärnkraftverk skulle ge 8 ggr mer energi än alla vindvärk tillsammans utan att förstöra naturen med vindtorn och gigantiska vägar genom skogen. Läs Ny Teknik om dagens kärnkraft och nätet om gen lV och Thoriumkraft.

  2. Det var en upplevevelse att se web-sändningen från Sollefteå kommunfullmäktiges möte… I stort sett bara två talare – Mattias och Tonny. De andra var verkligen den ”tysta majoriteten”.

    Jo en centerpartist talade också. Han var nöjd med vindvärken bara de inte blinkar hela tiden, vilket ny teknik skulle fixa… Man tar sig för pannan.

    1. Ja, Ingemar Jonsson (c) talade för vindkraften. Han var med i arbetet av 2008 års vindplan. Att han därefter är dåligt informerad om vindkrafts-utvecklingen var/är helt uppenbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.