Charlotte Unger VD på Svensk Vindenergi verkar ha panik

980

Svensk vindenergi och dess vd Charlotte Unger verkar ha panik. Just nu får hon in insändare som vill påverka till stöd för vindkraften i en massa tidningar över hela landet. De har ungefär samma innehåll, bara länets namn har bytts.

I nedanstående insändare bemöts Charlotte Unger på ett bra och kraftfullt sätt.

Insändare i Allehanda TÅ den 31 augusti. http://www.allehanda.se/opinion/insandare/inte-optimalt-bygga-ut-vindkraft-i-norr

”Svar till Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi, Ordet fritt 21 augusti.

Att det är viktigt för vartenda län att bygga ut vindkraften tycker föga förvånande Svensk vindenergi. Samtidigt rasar lönsamheten för vindkraft, det är nog bara en tidsfråga innan man för fram åsikten att subventionerna måste öka om vi ska kunna hjälpa Europa med förnyelsebar energi. Vad man inte talar om är att nettoexporten i kablarna mellan Sverige och övriga Europa numera är nära noll, tack vare en egen storskalig satsning på vind- och solkraft i Europa.

Vår elexport går mest till Finland, än så länge. När Finlands nya kärnkraftverk står klart kommer elpriserna i Sverige sjunka ytterligare, till glädje för konsumenter och till konkurs för vindkraftbolagen. Ändå kämpar man för en fortsatt utbyggnad. En klok man sa: ”Så länge det är lönsamt att bygga vindkraft, så länge kommer vi att ha ett ökat elbehov i Sverige”.

Varför Norrland? En jämförelse av vindkartor över Västernorrland och södra Sverige visar tydligt att det blåser lika bra och till och med bättre i södra Sverige. Varför envisas man då med att bygga ut vindkraften i Norrland som inte behöver mer el? Varför vill kommuner i södra Sverige bygga vindkraft i Norrland och tappa 7,5 procent av energin i kablarna ner till den egna kommunen? Kanske protesterna lokalt är för stora, så man tar till lite kolonisationspolitik?

Om man byggde där elkraften behövs, i Sydsverige, så skulle man inte behöva investera miljarder av medborgarnas pengar i nya distributionsnät från Norrland, det skulle därför också vara miljövänligare. Om vindkraft ska byggas så gör det där det är optimalt, vilket inte är i Norrland (den mest förbrukande timmen 2013 ”exporterades” 2,5 gånger mer el ut från Norrland än vad vi själva förbrukade).

Den mest miljövänliga kilowattimmen är den som inte används: Om vi i stället för utbyggnad skulle satsa på att minska behovet så skulle samhällsvinsterna bli stora. Ett exempel är om alla eluppvärmda fastigheter gick över till berg/jord/sjövärmepump så skulle inbesparingen motsvara en kärnreaktor. Dessutom skulle inbesparingen vara störst när elbehovet är maximalt.

Skulle dessa värmepumpar få samma subventioner som vindkraften, 18 öre/kWh, så skulle varje förbrukad kWh ge 36 öre i bidrag, eftersom värmepumpen tar upp dubbelt så mycket förnyelsebar energi ur mark/vatten som den förbrukar el. En satsning på ackumulatortankar som kan lagra värmebehovet för 16 timmar och laddas på 8, kombinerat med timmätning och kraftigt reducerad energiskatt nattetid skulle jämna ut behovet över dygnet och ge industrin den el den behöver under dagen.

Tyvärr för Svensk vindenergi, skulle dessa miljö- och ekonomiförbättrande åtgärder inte gynna vindkraften…”

Erik Lindquist
Idéalist

Denna insändare är införd i Sundsvallstidningen (ST) den 3 september 2015:

11937425_830452503736047_965813933992608483_n

 

Insändare i Länstidningen LT (Jämtland) av Sune Sjöström. Ordf. Föreningen Svenskt Landskapsskydd

”För att det nu inte ska bli en alltför dyr läropenning att ensidigt fatta beslut som byggs på lobby och gynnande av särintressen så har nu våra politiker en stor uppgift framför sig nämligen det att se till så att vindindustrin städar upp efter sig i bygderna och att det tas ansvar för den miljöförstöring och skövling som bedrivits.”

Hela insändaren finns att läsa här: http://www.ltz.se/opinion/debatt/svensk-vindenergi-har-fel

 

Ett svar på ”Charlotte Unger VD på Svensk Vindenergi verkar ha panik”

  1. Varav hjärtat är fullt talar munnen eller det som fyller plånboken till brädden är något bra, eller hur?

    Vad spelar det då för roll om man har vindkraftverk 100 mil bort?

    De som värnar miljön inser ju att detta värnande måste få kosta också…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.