Åsa Romson/Regeringens svar på vårt vindkraftsmoratorium

För en tid sedan överlämnades ett krav på vindkraftsmoratorium i Västernorrlands- och Jämtlands län till statsminister Löfvén och energiminister Baylan.

Nu har svaret kommit från vice statsministren och språkröret Åsa Romson. Det är ett sorgligt och intetsägande svar som visar på en stor okunskap och oförståelse för de problem som pågår i vindkraftexploateringens spår i våra län.

Detta är Åsa Romson/regeringens svarsbrev:

 

Sidan 1:

Brev Åsa M-moratorium sid 1 001

Sidan 2:

Brev Åsa M-moratorium sid 2 001

 

4 svar på ”Åsa Romson/Regeringens svar på vårt vindkraftsmoratorium”

 1. Varför kommer jag att tänka på begreppet ”köra över”? Regering och riksdag har tydligt tagit ställning för att vindkraft är en viktig energikälla. Dvs en åsikt snarare än fakta. Sedan kommer ”fakta”: öka försörjningstryggheten (gott om det blåser men annars?), beroendet av kärnkraft och vattenkraft (ska vi stänga vattenkraftverk också inte bara kärnkraft? Tror inte det!). Sedan kommer logik: vindkraft och övrig förnyelsebar (naturligtvis gör även kolkraftverk till exempel att beroendet av K+V minskar) Osså självklarheten(? vad är LCC på vindkraft?): reducera utsläppen av CO2 (som är bränslet för all växtlighet). Så kommer referenser till EU och bindande till 2020 20% förnyelsebart inom EU MEN 50%!! i Sverige (tillhör vi inte EU längre? Naturligtvis är beslut inom EU grundade på att det gäller varje land och inte i ”medel”) Produktion 2020 30TWh . . idag 11,5TWh 5 år kvar till färdigställande av typ 6.000+ nya (för att nå ”ramen”) på 5 år en kostnad på typ 50 miljarder årligen . . . (i onödan ett nytt Forsmark gör gott och väl jobbet!!) Lokalt förankrad(? hr då? Sverige inte Norrland väl för där produceras redan en mängd el som skickas vidare) och sedan överkörningsargumentet: ”Miljöbalkens regelverk” . . .

 2. Jag delar Björns åsikt, miljöminister Romson kör definitivt över lokalboendes åsikter.

  Detta är inget nytt för mig som följt rovdjursfrågan i många år utan snarare typiskt för miljöpartister som delar deras åsikter, de bryr sig inget om andra människors åsikter – de vet alltid bäst och vad som är rätt eller fel. Konsekvenser för andra/annat är likgiltigt.

  När det gäller både rovdjur och energiproduktion gäller också att det är samma intresse, dvs. miljörörelsen, som formulerat såväl krav på antal rovdjur som andel ”förnyelsebart” till visst datum. För just det ordet ”förnyelsebart” har miljörörelsen också definierat och dit räknas inte kärntekniken trots att den tekniken är lösningen utan co2 utsläpp. Om nu co2 är något problem, för det finns minsann utbildade som säger att påståendet är en stor bluff.

  I mina ögon är miljöpartiets ledning terrorister utan ödmjukhet inför de människor som blir lidande av deras agenda. Bevare oss för fanatiker vid makten, men tyvärr sitter de där nu med stor makt.

  Väldigt få känner till att miljörörelsens egentliga agenda är att minska jordens befolkning, ner till totalt runt en miljard. Men mot den bakgrunden är Romsons svar lättare att förstå.

  I

 3. Men så bygg då vindkraftverken i Stockholms skärgård! Av antalet segel att döma blåser det friskt där. Dyra utbyggnader av kraftnätet behövs då inte och överföringsförluster undviks. Lätt som en plätt! Eller…?

 4. Björn

  Det finns inget beslut på att det skall byggas 30 TWh vindkraft fram till 2020. Det är en planeringsram för att se vad som behöver förstärkas i stamnätet. 2020 kommer stamnätet att vara förstärkt för att 30 TWh vindkraft skulle kunna vara installerad. För närvarande produceras c:a 15 TWh/år med vindkraft.

  Det är 4 projekt där vindkraften är starkt bidragande orsak till utbyggnaden. Ett projekt beror nästan enbart på vindkraften och det är Gotlandskabeln och där är Gotlandsenergi med och finansierar. Ett annat projekt i södra Sverige är mellan Trollhättan och Göteborg. Den har tidigarelagts för att det byggs mycket vindkraft i Dalsland.

  I Västernorrland så är det två kraftledningsbyggen som berörs p g a vindkraft. Det ena är att man tidigarelägger ombyggnaden av en delsträcka av kraftledningen mellan Pojus och Hallsberg som från 1952. Det är en sträcka på 6 mil mellan Storfinnforsen och Östersund som kommer att byggas om 2018. Annars är det planerat att hela den kraftledningen skall byggas om i etapper mellan 2020-2025. Den andra är kraftledningen är en helt ny på 4 mil som byggs mellan Storfinnforsen och ett ställverk vid Långbjörns kraftstation. Det bygget beror i mest på vindkraftsutbyggnaden i Västernorrland, men även på att det blir lättare att stänga av andra kraftledningar för underhållsarbeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.