Ett brev till meterologen Pär Holmgren

Våra vänner i motståndsgruppen ”Värna Finnmarken” i Kramfors kn har på sin gruppsida i Facebook publicerat följande brev till meterologen Pär Holmgren som vi tycker är värt att uppmärksammas även på vår hemsida.

”Hej Pär Holmgren! Va kul att du hittat till oss i Värna Finnmarken!

Om klimatet förändras så drastiskt, tycker du inte att det är stötande att det byggs så lite vindkraft i länen runt Stockholm? I din egen hemkommun Uppsala finns idag 2 st vindkraftverk, inga ytterligare planeras. I kustkommunerna i Uppsala län (här blåser det!) är det lika illa. I Östhammar finns 1, inga ytterligare planeras. I Älvkarleby finns 5, inga ytterligare planeras.

SÅ HÄR SER PLANERNA UT FÖR LÄNEN RUNT STOCKHOLM
Uppsala län: 27 vindkraftverk
Stockholms län: 99 vindkraftverk
Södermanlands län: 59 vindkraftverk

KOMMUNER I STOCKHOLMS LÄN MED INGET ELLER BARA ETT PLANERAT VINDKRAFTVERK
Botkyrka, Danderyd, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna och Vaxholm. Ekerö 1 st, Haninge 1 st , Nykvarn 1 st , Södertälje 1 st, och Upplands Bro 1 st.

VÄSTERNORRLAND
Här är planerna just nu 1707 vindkraftverk. Enbart under 2013 har det tillkommit 496!! nya i Västernorrland och ansökningarna bara fortsätter att strömma in till kommunerna i vårt län.

FÖRTROENDE OCH SOLIDARITET
Om en vindkraftsutbyggnad ska få ett folkligt förtroende måste bördan av alla negativa konsekvenser som följer i dess spår fördelas solidariskt!!

I så många sammanhang under historiens gång har Norrland använts mer eller mindre som en koloni, en bakgård. De stora vinsterna från skogen, malmen, vattenkraften har hamnat långt utanför Norrland. Enbart små rännilar har stannat i trakten. Och nu är det dags igen – vindkraft! Inga garantier om jobb, I Piteå känner sig kommunpolitikerna blåsta. Ett allvarligt hot mot turistnäringen, den kanske största jobbskaparen. Allvarliga störningar för alla närboende. Nu får det vara slut med detta snikeri och rofferi!!”

——————————

acifahef

”Värna Finnmarken” fortsätter att informera :

”Vi fortsätter att informera om sådant som vindkraftsbolagen ogärna berättar. Idag undrar vi “Var i Sverige blåser det egentligen?” Kolla på kartan som vi bifogat här i mailet (windmap.se mätt på 140 meters höjd). Ju rödare färg desto hårdare blåst. Som du ser så visar den inte speciellt rött i kartan över Västernorrland. I södra Sverige blåser det mycket, ligger ju heller inte i vindskugga bakom fjällkedjan!

Varför vill man bygga i Västernorrland?

Av den enkla anledningen att just här har det funnits extra lite motstånd mot att bygga. På många håll i södra Sverige är motståndet hårt, både bland allmänhet och politiker. Och vindkraftbolagen satsar givetvis där det är lättast att få bygga.

De hävdar säkert också att uppe på våra bergsryggar så blåser det extra mycket. Det kanske stämmer, men låt de i så fall visa hur det ligger till! Se också till att de visar upp jämförelser med t ex Skåne och Västergötland där alla vindkraftverk byggs på låg höjd. De kan väl inte vara olönsamma!? Om du ser till att vi får deras siffror så hjälper vi dig att nagelfara dem!

På småländska höglandet finns också höga höjder. Dessutom ligger det både kustnära och inte i vindskugga bakom fjällkedjan. Trots detta satsas inte alls på samma sätt, varken i Kronobergs eller Jönköpings län. Ställ krav på att bördan för utbyggnaden ska fördelas mer solidariskt, innan ni fattar egna beslut om utbyggnaden.

Om planerna för Västernorrland redan nu är uppe i knappt 2000 verk så kan du bara ana hur många det kommer att vara om ett par år – om ingen reagerar. Ingen vill väl att hela trakten ska se ut som en nåldyna?

Det har ett pris att bygga ut för snabbt och för kraftigt. Både Kramfors och Västernorrlands stora tillgång är den vackra naturen och landskapsscenerierna. Rätt använd och marknadsförd skulle de kunna locka både turister och inflyttare i mycket större utsträckning än idag. Det om något skapar jobb!

Jobben förresten! Lyssna på erfarenheterna från Piteå, där blev man blåsta på jobben av vindkraftsindustrin.

Det har också ett pris att bygga ut för snabbt och för kraftigt. Idag vet vi alldeles för lite om vilka alla konsekvenserna blir av en stor vindkraftsutbyggnad. Hur närboende drabbas? Hur turismen drabbas – under minst 30 år framåt? Hur sönderkörda våra vägar blir under byggtiden? Hur många extra trafikolyckor som sker med fullastade betongbilar på vägarna? Bara för att nämna några exempel.

Varför ska Stockholmskommunerna slippa undan?

I de flesta kommunerna i Stockholm län hindrar man byggandet av vindkraftverk, man vill helt enkelt inte. Hör du något annat, så låt oss veta, vi hjälper dig att ta reda på fakta. I Uppsala län är det lika illa, där planeras just nu bara 27 st. Samma sak gäller i Södermanlands län, 59 st. I Västernorrland är planerna nu uppe i 1707 vindkraftverk, enbart under 2013 har minst 496 vindkraftverk tillkommit!!

Ställ krav på att vindkraftsutbyggnaden måste fördelas mer solidariskt innan ni fattar beslut om att sälja ut det bästa som landskapet har – utan att ens få betalt.”

/ Finnmarkens bygdeförening och initiativet Värna Finnmarken

4 svar på ”Ett brev till meterologen Pär Holmgren”

 1. I Östhammars kommun byggs byggs för närvarande 17 vindkraftverk och det finns planer på många fler.

  Bara i Norrtälje kommun så finns det ansökningar om att få sätta upp fler vindkraftverk än vad som Ni skriver är för hela Stockholms län.

  Ta och kolla upp uppgifterna igen och rätta till dessa, för med den stora mängd fel Ni har så framstår ni som löjliga.

  Stockholm, Södermanland och Uppsala Län har tillsammans en yta som är mindre än Västernorrlands län.

  1. Janne, din kommentar andas illvilja. Jag kan inte svara var ”Värna Finmmarken” tagit sina uppgifter, men jag kan garantera dig att siffrorna är definitivt inte tagna ur luften. Jag ska kontakta ”Värna Finnmarken” och be dem kommentera din kommentar.

  2. Nej du Janne, vi slarvar inte med sanningen! Våra fakta är hämtade från vindlov.se, som är en webbplats om tillståndsfrågor för vindkraftverk. Hemsidan har tagits fram i samarbete med omkring 20 offentliga myndigheter och organisationer. Samordnande myndighet är Energimyndigheten och sidan uppdateras regelbundet.

   Jag roade mig att plocka fram dagsaktuell statistik för kommunerna Östhammar och Norrtälje (se de bifogade bilderna).

   Östhammar:
   Som du kan se finns bara ETT befintligt vindkraftverk registrerat och inga andra är anmälda som planerade. Om detta inte stämmer ber jag dig belägga dina uppgifter så att de kan kontrolleras.

   Norrtälje:
   Som du kan se är här summa befintliga och planerade vindkraftverk 88 st och motsvarande uppgift för hela Stockholms län är 99 st. Inte heller här stämmer alltså ditt påstående om att vi skulle fara med osanning.

   ”Norrtäljefallet” väcker också flera intressanta följdfrågor;
   1) När Norrtälje räknas bort från statistiken för Stockholms län återstår enbart ELVA ytterligare verk (befintliga+planerade) i länets samtliga övriga kommuner!
   2) En av de större parkerna i Norrtälje har försvaret lagt in sitt veto mot, det får alltså inte uppföras av försvarsskäl. Det påverkar statistiken negativt för Stockholms län.

   Att försvaret lagt in sitt veto väcker också några relevanta frågor;
   a) Slarvigt uttryckt består vårt försvar idag att några tjog flygplan, ett par ubåtar och en bataljon på plats i Afganistan. Jag har själv besökt både nedlagda Hemsö fästning och samma slags nedlagda fästning på Arholma Nord i Norrtälje. Om vi har ett så uselt försvar, med vilken rätt kan försvaret då lägga in sitt veto mot en vindkraftspark?
   b) Och är kanske inte Ångermanland lika värt att försvara som Stockholm? Eller är detta ett ytterligare bevis på att vi hanteras styvmoderligt.

   Janne, du skriver att vi både far med osanning och att vi framstår som löjliga. Är det tillräckligt mycket karl idag ber du om ursäkt för detta!

   Börje Wikner / Initiativet Värna Finnmarken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.