Skellefteåkraft informerar om iskastning

I Skellefteå området varnas nu besökare att inte vistas för nära vindkraftverk pga iskastning. Inom 300 m från vindverken rekommenderas ingen att vara. Skellefteå kraft påstår att avisningssystem finns, men arbetsmiljöverket säger att det inte gör det.

Om säkerhetsavståndet är 3-400 meter från vindverken och verken står med ca 500  meters mellanrum, vad återstår då för arealer att säkert vistas i? Vad har hänt med vår allemansrätt?

jokkmokksliden

Från Skellefteåkrafts hemsida:

”Till dig som vistas nära vår vindkraftpark.

Vindkraftparker är generellt en säker omgivning att vistas i. 

Men vi vill att du uppmärksammar att det kan förekomma iskast och snöras från rotorblad eller torn inom en radie av 300 meter. Störst risk är det vid kyla tillsammans med fuktig luft eller nederbörd. Vi genomför åtgärder för att minska riskerna. 

Vi har: 

  • Ett avisningssystem på rotorbladen som förhindrar att isen byggs upp och det minskar risken för iskast.
  • Placerat ut varningsskyltar i området med texten Risk för snöras och istappar.
  • Ett automatiskt system som stänger av vindkraftverken vid obalans, vibrationer eller annan driftstörning som exempelvis isbildning.
  • Kontinuerligt kontroll och service av vindkraftverken.

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Kundservice, telefon 0910-77 25 00 eller besöka sidan      ”Att vistas runt ett vindkraftverk” ”

2 svar på ”Skellefteåkraft informerar om iskastning”

  1. Det är en fysisk omöjlighet att en isbit som lossnar från vindkraftverk kan kastas 1 km med de vinkraftverk som används på land idag. Ungefär 450 m kan en isbit som längst nå om turbinbladets periferihastighet är 240 km/h. Det är få vindkraftverk som har den periferihastigheten.

    1. Tack för informationen! Jag får nog redigera det jag skrivit – jag har förmodligen hört fel..

      I den vindkraftsindustri, ca 152 verk á 210 meter höga på ca 75 km2 som planeras i Näsåker (Fängsjö/Storsjöhöjden) kommer vindverken att stå ca 500 meter från varandra. Med ca 3-400 meters säkerhetsavsstånd till verken så lär det inte gå att vistas mera i den skogen vintertid…
      Inte sommartid heller för övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.