I söder ökar vindmotståndet – hur är det i Norrland?

Ett rapportinslag från Kävlinge kommun i Skåne. I Kävlinge finns 7 (!) vindkraftverk och motståndet växer mot flera vindverk. ”Nu räcker det”, säger Kävlinges politiker!

”Motståndet i söder har lett till att vindkraftsföretagen sökt sig till
norra Sverige där det är mer glesbefolkat och där acceptansen är större”.

”Det är i södra Sverige elkraften behövs. I norr finns redan ett elöverskott och elnätet klarar dessutom inte en större belastning utan en utbyggnad av elnätet.”

I lilla Sollefteå kommun (ca 20.000 inv.)  planeras för över 700 vindverk = ca 25 % av hela Sveriges planerade vindkraft! All vindkraft i Norrland ska exporteras söderut till Tyskland och södra Sverige. Norrland har redan ett elöverskott, så här behövs ingen mera elkraft. Kommer all denna vindkraftsplanering i Norrland att bli av måste dessutom elnätet söderut byggas ut för miljarder. Vår största rikedom naturen och skogen exploateras utan tanke på all den naturförstörelse den förorsakar. Bara för att man tror att acceptansen för vindkraft är störst i Norrland… Det är fruktansvärt cyniskt.

Alla vackra forsar i Norrland förstördes för ett sextiotal år sedan, nu är det skogarna och naturens tur. Ett nytt baggböleri är på gång i Norrland!

Vindplanerna är inte på något sätt sanktionerade hos kommuninvånarna… trots det så välkomnar Sollefteå kommuns politiker vindkraften med öppna armar!! Det är helt sanslöst.

Jag kan inte tro att kommuninvånarna accepterar detta!!!

Eller…??

/ A. Berglund

4 svar på ”I söder ökar vindmotståndet – hur är det i Norrland?”

  1. Sollefteå kommun är ytmässigt c:a 40 ggr större än Kävlinge kommun.

    Skogen förstörs inte av att vinkraftverk placeras i den. 700 vindkraftverk behöver tillsammans 10 ha för vägar och planer för kunna serva och underhålla verken.

    700 vinkraftverk ger 100 lokala heltidsjobb för underhåll och skötsel av verken när de är byggda. Det är mycket för en kommun med 20 000 innevånare

  2. I Fredrika i Åsele kommun så har Vattenfall öppnat en servicecentral med nästan 10 anställda efter att Stor-Rotlidens vindkraftspark med 40 vindkraftvek tagits i drift.

    Att serva och underhålla 40 större vindkraftverk går det åt c:a 1000 dagsverken per år. Det är 5 heltidstjänster. Nu jobbar inte hela vattenfalls personal i Fredrika med vindkraft, en del personal jobbar med vattenkraft och kraftöverföring som blivit utflyttat från Umeå. Hade Vattenfall valt att ha serviceverksamheten i Umeå så hade det behövts ytterligare några anställda för att klara servicen på vindkraftverken, för att det tar en dryg timmer att resa med bil mellan Fredrika och Umeå. 300 dagsverken per år hade försvunnit i ökade restider.

    Alla vindkraftsbolag försöker få lokal personal för att sköta servicen på vindkraftverken, för att det sparar på restider och resekostnader.

    När ett vindkraftverk servas, så behövs två personer. Det räcker med att den ena är elektriker, men normalt är båda elektriker.

    Utöver de som servar själva verken går det åt lite kringpersonal som underhåller vägar o d.

    Min uppgift om hur mycket lokal personal som får jobb vid vindkraftsetablering är i det närmaste korrekt. Det stämmer inte med dina åsikter. Vindkraftsjobben är bra jobb som finns året runt, till skillnad från turistjobben.

  3. Jag håller med Ivar – 700 vindkraftverk är mycket för en kommun med 20000 invånare. Placera dem istället i Stockholms skärgård! Där blåser det friskt av antalet segel att döma och elen skulle produceras där den konsumeras. Eller är det kanske så att man vill gömma dem där storstadsborna inte ser dem?

    För det är väl ändå inte vinkraftverk du menar?!

  4. Det var ett bra inslag i Rapport. Vi får hoppas att fler Norrlänningar får upp ögonen för denna orättvisa etablering och vilka negativa konsekvenser som den medför till bygden och människorna som lever här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.