Norrland blir Sveriges centrum för vindkraft..

Åter igen sägs det som vi många har befarat; Norrland är på väg att bli ett centrum för Sveriges vindkraft. Norrland är på väg att bli ett stort industriområde för att försörja norra Europa och övriga Sverige. Norrland blir en än större avfolkningsbygd än tidigare och vad blir kvar?  Människor kommer att fly från Norrland. Människors boendemiljö hotas. Turismen hotas. Rennäringen hotas. Vad händer med vår natur, våra fjäll, våra skogar?

Det är en skrämmande utveckling..

/ A. Berglund

En artikel från ”Webfinanser på nätet” idag.

”Norrland är Sveriges centrum för vindkraft. Här planeras för 6 000 nya verk de närmaste 15-20 åren.? Om alla planerade verk blir verklighet skulle det innebära att Norrland får tre gånger så många vindkraftverk som det finns i hela Sverige i dag.

– Det är en ny basnäring som växer fram, säger Jens Sperens, projektledare för Vindfyr, som samlar in och förmedlar erfarenheter från utbyggnaden i Norrland.?

Flera hundra vindkraftsparker ska byggas i skogar och på berg i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland. Enbart i Jämtland finns det 1 700 planerade turbiner. Gävleborg och Norrbotten har 1 400 verk vardera utplacerade på kartan.

Hur många turbiner som blir verklighet beror på tillgången på elnät, om projekten får tillstånd samt politiska beslut. Men även tillgången på ny teknik för att skydda turbinerna från kyla och is spelar en viktig roll för utvecklingen.

Plattformen för att utbytta information för att lösa dessa utmaningar är Winterwind. Den första konferensen hölls 2008 med 160 deltagare. I år samlas 376 experter på vindkraft i kallt klimat i Skellefteå 7-8 februari för att diskutera de senaste framstegen när det gäller att mäta isbildning och få bort is och sjok av is från turbinhus och rotorblad.

På konferensen kommer bland annat sex tillverkare att presentera sina system för avisning. Fem av systemen är helt nya, ett par har ännu inte nått marknaden.

Matthias Rapp, ordförande för Swedish Wind Power Technology Centre, berättar också om planerna att skapa ett testcenter för vindkraft i kallt klimat i norra Sverige.

En ny rapport om utvecklingen av system för att upptäcka och ta bort is från vindkraftverk presenteras av René Cattin från det schweiziska företaget Meteotest.

Representanter från media är välkomna att lyssna på de senaste rönen kring vindkraft i kallt klimat.

Presskonferens:

Plats: Scandic Hotel, Skellefteå
Adress: Kanalgatan 75, 931 78 Skellefteå
Lokal: Vithatten
Tid: 7 februari, 9.00

Vad är vindkraft i kallt klimat?

Kallt klimat definieras så här av International Energy Agency (IEA):
“Wind turbines in cold climates refer to sites that have either icing events or low temperatures outside the operational limits of standard wind turbines.”

Utbyggnaden av vindkraft sker i dag främst i kalla klimat och till havs. I Sverige finns flera hundra vindparker planerade i skogslänen i norra Norrlands inland.

Men kyla och is är en utmaning för de som vill bygga vindturbiner i till exempel norra Sverige.

Finska forskare började på 1990-talet utreda möjligheten att avisa turbinhus och rotorblad. Men tillverkarna av vindkraftverk var inte särskilt intresserade. Vindkraft i kallt klimat ansågs vara en för liten marknad för att de skulle satsa pengar på forskning- och utveckling av teknik för att hålla isen borta från turbinerna.

I takt med att behovet av energi ökar – och särskilt förnybar energi – visar utredningar att vindarna in norr är starka och ihållande, med en enormt stor potential. Marknaden har tagit detta till sig och intresset för vindkraft i kallt klimat växer för varje år över hela världen.

Ett av världens största projekt i kallt klimat byggs just nu i Markbygden i Piteå Här planerar Svevind AB genom sitter dotterbolag Markbygden AB att bygga 1001 turbiner, som ska producera 8-12 TWh eller nästan en femtondel av Sveriges efterfrågan på el.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.